Government of India
Topmøde i SCO

Hvad er Shanghai Co-operation Organization (SCO)?

Siden 2001 har Kina, Rusland og flere andre lande holdt møder i en politisk organisation, hvis mål er at reducere USA's og Vestens magt – blandt andet ved at styrke medlemmernes militære samarbejde.

Shanghai Co-operation Organization (SCO) er en euroasiatisk samarbejdsorganisation med fokus på politik, økonomi og sikkerhed.

SCO blev grundlagt i 2001 på initiativ af Kina, der selv blev medlem sammen med Rusland, Kasakhstan, Tadsjikistan, Usbekistan og Kirgisistan.

Senere har Indien, Pakistan og Iran også sluttet sig til alliancen, mens Belarus, Afghanistan og Mongoliet har søgt om medlemskab.

Topmøde i SCO

Vladimir Putin og de andre statsoverhoveder fra medlemslandene i SCO mødes hvert år til et topmøde, som landene skiftes til at holde.

© Government of India

Sikkerhed er i centrum

Organisationens officielle formål er at samarbejde om sikkerhed og stabilitet i den region, som landene strækker sig over. Det indebærer eksempelvis bekæmpelse af terrorisme. Områder som økonomi, handel, forsvar og energi har også organisationens fokus.

Det tætte samarbejde har bl.a. betydet, at medlemslandenes politi, sikkerhedsstyrker og militær har gennemført flere store øvelser på tværs af landenes grænser.

Vestlige analytikere har påpeget, at SCO i bund og grund er et forsøg på at holde USA ude af Centralasien og etablere en alternativ verdensorden. Frygten er, at SCO – som primært består af lande, der er på kant med Vesten – kan udvikle sig til en militær modpol til NATO.