Jeff Widener/AP/Ritzau Scanpix
Tankmanden

Hvad skete der med “Tankmanden” på Den Himmelske Freds Plads?

Den 5. juni 1989 er kinesiske kampvogne i gang med at knuse en gigantisk demonstration i Beijing. Med indkøbsposer i hånden tager én mand kampen op mod en af verdens mægtigste hære.

En kolonne af kampvogne ruller ned ad den brede boulevard i Beijing, da en enlig mand træder frem og stiller sig i vejen for det forreste køretøj. Kampvognen standser nogle få meter fra manden, og i få sekunder står manden og kampvognen afventende over for hinanden.

Bagved hober kampvognene sig op. Den forreste vogn svinger til højre for at køre uden om manden, men han tager et par skridt til siden og stiller sig foran den igen.

VIDEO: Se “Tankmanden” blokere kampvognene

Hæren dræbte civile

Datoen er den 5. juni 1989, og manden foran kampvognen, senere kendt som “Tankmanden”, havde standset en af verdens største hære – om end blot i nogle få minutter. Billeder af den trodsige kineser gik på få timer verden rundt og gjorde ham til et symbol på kinesernes kamp for mere frihed.

Kampvognene, som manden standsede, havde dagen forinden knust en stor protest mod Kinas kommunist-regime.

I syv uger havde demonstranter samlet sig på Den Himmelske Freds Plads i Beijing for at kræve politiske reformer, inden hæren gik til angreb og åbnede ild mod de civile. Resultatet blev flere tusinde døde.

VIDEO: Massakren på Den himmelske freds plads

“Tankmandens” skæbne er et mysterium

Over tre årtier senere er “Tankmandens” identitet og skæbne fortsat ukendt.

Ifølge nogle kilder blev manden arresteret og henrettet efter demonstrationerne. Journalisten Jan Wong har dog talt med regeringskilder og påstår, at Kinas styre ikke kender identiteten på “Tankmanden”, som stadigvæk skulle leve i Kina. Sydkoreanske medier har dog rapporteret, at “Tankmanden” efterfølgende flygtede til Taiwan.

I 2003 udtalte Jiang Zemin, generalsekretær for Kinas Kommunistiske Parti fra 1989-2002, sig om “Tankmanden”. Jiang Zemin påstod, at manden “aldrig blev arresteret” og tilføjede: “Jeg ved ikke, hvor han er nu”.