I efteråret 1781 lå amerikanske og britiske styrker i tæt kamp nær byen Yorktown, Virginia. Den Amerikanske Uafhængighedskrig var i fuld gang, og nu havde ca. 17.000 amerikanske soldater tvunget en britisk styrke på 7.000 mand til at forskanse sig inde i byen.
Briterne var omringet på alle sider, og den 17. oktober kunne de ikke kæmpe længere mod overmagten og overgav sig.
Nyheden om, at den mægtige britiske hær havde overgivet sig til en flok amerikanske oprørere, ramte Storbritannien som et gigantisk chok.
Især i parlamentet var forargelsen enorm. Regeringen blev anklaget for at have ydmyget briterne, og et politisk flertal erklærede straks, at det ikke længere kunne “bevare tilliden til de nuværende ministre”. Regeringen måtte gå af.
Briterne trak sig ud af krigen
Udmeldingen var især et hårdt slag for premierminister Frederick North, som måtte anmode kong George 3. om at acceptere hans tilbagetræden. Kampgejsten blandt politikerne i London var allerede tyndslidt, og med regeringens afgang sank den til nye dybder.
Kort efter – i april 1782 – stemte det britiske underhus for at få afsluttet krigen i Amerika, og senere samme år blev de indledende fredsforhandlinger afholdt. De sidste britiske soldater forlod New York i november 1783 – og USA var nu en selvstændig nation.
Afstemning fældede ministeren
Mens Frederick North ledte den første regering, som blev fældet af et mistillidsvotum, var han dog ikke den første regeringsleder, som mistede al politisk tillid. Den tvivlsomme ære tilfaldt hans kollega Robert Walpole i 1742.
Walpole indskrev sig i historiebøgerne som Storbritanniens første premierminister og sad på posten i 20 år, indtil anklager om korruption og militær uduelighed omsider fældede ham ved en afstemning i parlamentet.