Architect of the Capitol
Briterne overgiver sig til amerikanerne.

Hvilken regering blev først fældet af et mistillidsvotum?

Den amerikanske oprørshær ligger i en indædt selvstændighedskamp mod briterne, da historiens første mistillidsvotum til en regering i 1782 pludselig giver amerikanerne en hjælpende hånd.

I efteråret 1781 lå amerikanske og britiske styrker i tæt kamp nær byen Yorktown, Virginia. Den Amerikanske Uafhængighedskrig var i fuld gang, og nu havde ca. 17.000 amerikanske soldater tvunget en britisk styrke på 7.000 mand til at forskanse sig inde i byen.

Briterne var omringet på alle sider, og den 17. oktober kunne de ikke kæmpe længere mod overmagten og overgav sig.
Nyheden om, at den mægtige britiske hær havde overgivet sig til en flok amerikanske oprørere, ramte Storbritannien som et gigantisk chok.

Briterne overgiver sig til amerikanerne.

De britiske tropper overgav sig til amerikanerne i Nordamerika – og hjemme i London faldt regeringen.

© Architect of the Capitol

Især i parlamentet var forargelsen enorm. Regeringen blev anklaget for at have ydmyget briterne, og et politisk flertal erklærede straks, at det ikke længere kunne “bevare tilliden til de nuværende ministre”. Regeringen måtte gå af.

Premierminister lord Frederick North

Den britiske regering under ledelse af premierminister Frederick North måtte gå af efter et mistillidsvotum i 1782.

© National Portrait Gallery

Briterne trak sig ud af krigen

Udmeldingen var især et hårdt slag for premierminister Frederick North, som måtte anmode kong George 3. om at acceptere hans tilbagetræden. Kampgejsten blandt politikerne i London var allerede tyndslidt, og med regeringens afgang sank den til nye dybder.

Kort efter – i april 1782 – stemte det britiske underhus for at få afsluttet krigen i Amerika, og senere samme år blev de indledende fredsforhandlinger afholdt. De sidste britiske soldater forlod New York i november 1783 – og USA var nu en selvstændig nation.

Disse nordiske regeringsledere modtog et mistillidsvotum

Afstemning fældede ministeren

Mens Frederick North ledte den første regering, som blev fældet af et mistillidsvotum, var han dog ikke den første regeringsleder, som mistede al politisk tillid. Den tvivlsomme ære tilfaldt hans kollega Robert Walpole i 1742.

Walpole indskrev sig i historiebøgerne som Storbritanniens første premierminister og sad på posten i 20 år, indtil anklager om korruption og militær uduelighed omsider fældede ham ved en afstemning i parlamentet.