Shutterstock
Kvinder fra Mauretanien

Hvilket land afskaffede som det sidste slaveriet?

Først i 1981 blev slaveriet omsider afskaffet i det afrikanske land Mauretanien. I praksis betød forbuddet dog ikke det store, og først mange år senere blev det muligt at retsforfølge slaveejere.

Mauretanien i det vestlige Afrika var det sidste land i verden, som officielt afskaffede slaveriet. Det skete via et præsidentielt dekret i 1981.

I praksis havde afskaffelsen dog ingen juridiske konsekvenser indtil 2007, hvor regeringen – under stort internationalt pres – vedtog en lov, der gjorde det juridisk muligt at retsforfølge slaveejere.

Selvom slaveri nu formelt er ulovligt, er fænomenet stadig vidt udbredt i Mauretanien. Ifølge nogle eksperter lever godt 90.000 af landets ca. 4,5 mio. indbyggere fortsat som slaver – og det gælder især haratin-folket.

Medlemmer af denne befolkningsgruppe har ofte ingen rettigheder, modtager ingen uddannelse eller løn og kan ikke arve eller vidne ved domstolene.

Kvinder fra Mauretanien

De fleste af slaverne i Mauretanien tilhører haratin-folket, som historisk er blevet undertrykt og udstødt.

© Shutterstock

Modstandere bliver fængslet

Årsagen til slaveriet i Mauretanien skal bl.a. findes i et historisk kastesystem, hvor det mørklødede haratin-folk i generationer er blevet udstødt og født ind i slaveri.

De fleste lever i dyb armod og har i realiteten ingen mulighed for at brødføde sig selv, hvis de forsøger at stikke af fra deres ejere.

Samtidig er staten for svag til at håndhæve loven, og derfor er så godt som ingen blevet dømt for at holde slaver.

Tværtimod insisterer myndighederne på, at slaveri ikke eksisterer, og jævnligt bliver slaveri-modstandere arresteret og anklaget for at bringe statens sikkerhed i fare.