Lazyllama/Shutterstock

Hvor længe har regnbueflaget blafret?

Inden regnbueflaget blev det verdenskendte symbol for LGBTQ+, var en lyserød trekant fra 2. verdenskrig det foretrukne kendetegn.

Regnbueflaget med de seks striber har været brugt af LGBT-grupper siden 1978, hvor det blev kreeret af amerikanske Gilbert Baker.

Han var aktivist for homoseksuelles rettigheder og blev opfordret til at skabe et såkaldt pride-symbol, som homoseksuelle kunne bruge til at vise, at de var stolte af deres seksualitet.

Indtil da havde homoseksuelle brugt en lyserød trekant, som nazisterne brugte til at karakterisere homoseksuelle fanger i kz-lejrene.

Mange associerede derfor trekanten med undertrykkelse og ønskede et nyt, positivt symbol for at markere “fødslen af en ny homoseksuel bevidsthed”.

Resultatet blev regnbueflaget, som første gang blev luftet i San Francisco i juni 1978.

At Baker valgte et regnbueflag, var ikke tilfældigt, for forskellige variationer af det kulørte banner er igennem historien blevet brugt flere gange som et symbol på fred; fx foreslog den amerikanske filosof Thomas Paine allerede i 1700-tallet, at neutrale skibe skulle bære regnbueflag i krigstid for at vise, at de var fredelige.

Flaget er dog også blevet hejst i andre sammenhænge; fx bruger nogle indfødte grupper i Peru regnbueflaget til at hylde deres forfædre.

Byen Cusco i Peru har sågar siden 1978 benyttet et stort set identisk regnbueflag som byens officielle flag.