Shutterstock
Bestikkelse Skandinavien

Hvordan blev de nordiske lande verdens mindst korrupte?

År efter år bliver de nordiske lande hyldet som verdens mindst korrupte – og det er ikke tilfældigt, at Norden har succes med at holde bestikkelse, magtmisbrug og nepotisme nede.

Siden 1995 har organisationen Transparency International hvert år udgivet en liste over verdens mindst korrupte lande – og hvert år har de nordiske lande ligget helt i top blandt de 180 lande.

På den seneste liste fra januar 2023 ligger Danmark nr. 1, mens Sverige, Norge og Finland alle er placeret i top 5. Og det er ikke tilfældigt, at de nordiske lande bliver hyldet for at være de mindst korrupte.

Alle kan holde øje med magthaverne

Først og fremmest er de nordiske lande kendt for at have stor gennemsigtighed i den offentlige forvaltning.

Det betyder, at borgerne har mulighed for at kigge magthaverne over skulderen – fx ved at søge aktindsigt i myndighedernes sagsmapper, rapporter, notater, referater, journaler og afgørelser.

Bestikkelse Skandinavien

For femte år i træk topper Danmark listen over de mindst korrupte lande i verden.

© Shutterstock

Af samme grund har myndighederne også journaliseringspligt og skal registrere al kommunikation omkring sagsbehandlingen, så borgerne kan få indblik i de interne beslutningsprocesser.

Denne ret er sikret i forskellige offentlighedslove – i Danmark siden 1985 – og sikrer gennemsigtighed og kontrol med magthaverne.

Pressen er borgernes vagthund

Dernæst har Norden en stærk tradition for en fri og uafhængig presse, som holder et kritisk øje med myndighederne og politikerne.

Flere videnskabelige studier har dokumenteret en tæt sammenhæng mellem stor pressefrihed og lav korruption – og i Norden har den frie presse fået lov til at slå rødder siden 1766, hvor Sverige-Finland som det første land i verden vedtog en lov om trykkefrihed, der fjernede censur og gav adgang til statens forvaltning.