Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor blev Bonn Vesttysklands hovedstad?

Ved Vesttysklands grundlæggelse i 1949 måtte de tyske politikere afgøre hvilken by, der skulle være hovedstaden. Det var årsag til mange strategiske overvejelser, for hovedstaden skulle kun være midlertidig og måtte derfor ikke blive for populær.

Shutterstock

Da Vesttyskland blev grundlagt i 1949, ville landets politikere nøjes med en ­midlertidig hovedstad. Lille og anonyme Bonn var perfekt til formålet.

Tre andre byer blev dog også overvejet: Frankfurt, Kassel og Stuttgart. Men Kassel var for tæt på den sovjetiske besættelseszone (DDR), og Stuttgart led under store økonomiske problemer.

Frankfurt am Main havde klare fordele: Byen var historisk et tysk samlingspunkt, og den havde allerede tomme bygninger, som fx ville være oplagte til det nye parlament.

Men netop fordi byen var så oplagt, blev Frankfurt forbigået, for de vesttyske politikere håbede på et genforenet Tyskland med Berlin som hovedstad.

De frygtede, at Frankfurt ville blive permanent regeringsby, hvis den fik titlen.

Kansler Adenauer foretrak formentlig Bonn som hovedstad, så han ikke behøvede at flytte.

© Bettmann/Getty Images

Berlin blev hovedstad efter tæt afstemning

Ingen arbejdede hårdere end den senere kansler Konrad Adenauer for at sikre Bonn æren som hovedstad. Ét af hans motiver var sandsynligvis, at han selv boede på egnen.

Da Tyskland endelig blev genforenet i 1990, viste det sig, at frygten for, at den midlertidige hovedstad skulle blive ­permanent, var helt berettiget, for nu ønskede mange vesttyske politikere at blive i Bonn.

Efter bitre skænderier blev flytningen til Berlin ved­taget med blot 338 stemmer mod 320.

Flere tyske ministerier befinder sig stadig i Bonn.

Læs også:

Politikere

Otto von Bismarck var Tysklands jernnæve

3 minutter
Krig

Iranske børnesoldater tvunget på selvmordsmission

18 minutter
Nazisme

Sådan erobrede nazisterne magten i Tyskland

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul