Library of Congress
Homoseksuelle mænd demonstrerer.

Hvorfor blev den første prideparade afholdt?

I 1969 foretager politiet i New York en rutine-razzia på en bar for trans- og homoseksuelle. Men denne dag får bargæsterne nok af politiets chikane.

Nutidens prideparader kan spores tilbage til sommeren 1969, hvor uroligheder brød ud ved baren Stonewall Inn – et af New Yorks berømte og berygtede tilholdssteder for homo- og transseksuelle. I en tid, hvor homoseksuelle blev diskrimineret og udstillet som syge, var baren et åndehul for seksuelle minoriteter, men blev rutinemæssigt udsat for politi-razziaer, hvor kunder blev arresteret for bl.a. at gå i kvindetøj.

Den 28. juni 1969 løb en af disse razziaer af sporet. Barens ca. 200 gæster følte sig så chikanerede og ydmygede, at de nægtede at adlyde politiets ordrer. Snart samlede flere hundrede personer sig ude foran baren, og voldsomme optøjer brød ud.

Demonstranter foran Stonewall Inn

I flere dage i træk stødte demonstranter og politi sammen foran baren Stonewall Inn.

© U.S. Federal Government

Sådan udviklede Stonewall-optøjerne sig

27. juni: Politiet ankommer

I løbet af aftenen fordeler civilbetjente sig i baren, hvor de udser sig folk – især transvestitter – som skal arresteres.

28. juni: Uroligheder bryder ud

Kl. 1.20 begynder anholdelserne. Folk uden for baren råber og smider flasker efter politiet, fordi betjentene er hårdhændede.

28. juni: Politiet gemmer sig

Folkemængden tvinger politiet på retræte, og betjente skjuler sig i baren. Mere politi kommer til, og urolighederne dør ud kl. 4.

29. juni: Demonstranter møder op

Den raserede bar slår dørene op og bliver samlingspunkt for et stort antal demonstranter. Politiet angriber med køller og tåregas.

29. juni-1. juli: Stonewall bliver et ikon

Demonstranter møder dagligt op ved Stonewall Inn, mens politiet holder sig på afstand. Her skaber aktivisterne et fællesskab, der skal kæmpe for homoseksuelles rettigheder.

Parade markerede årsdagen

Urolighederne varede flere dage og tiltrak stor opmærksomhed over hele USA som en skelsættende begivenhed. Det var første gang i landets historie, at seksuelle mindretal stod sammen og gjorde modstand mod diskrimination og forfølgelse.

Homoseksuelle mænd demonstrerer.

I løbet af 1970’erne begyndte homoseksuelle at demonstrere i flere amerikanske byer.

© Library of Congress

Optøjernes betydning blev tydelig allerede den efterfølgende sommer, hvor historiens første prideparader blev afholdt i New York, Los Angeles og Chicago den 28. juni 1970 for at markere årsdagen for Stonewall Inn-optøjerne. I de efterfølgende år blev prideparader afholdt i flere og flere byer – først i USA, senere i Europa. Prideparaderne har været med til at sætte fokus på LGBT-rettigheder.

Video: Se, hvordan optøjerne startede LGBT-kampen

Video