RIA Novosti
Stalingrad i ruiner

Hvorfor blev Stalingrad til Volgograd?

I 1961 ændrede Sovjet-lederen Nikita Khrusjtjov navnet på byen Stalingrad til Volgograd. Men Stalingrad var ikke blot en tilfældig by, og russerne ville ikke stiltiende acceptere navneændringen.

Den 10. november 1961 skiftede den russiske by Stalingrad navn til Volgograd. Bag navneskiftet stod Sovjetunionens leder, Nikita Khrusjtjov, der ønskede at gøre op med arven efter sin berygtede forgænger, Josef Stalin.

Khrusjtjov havde selv deltaget i Stalins udrensning af politiske modstandere, men da han kom til magten efter Stalins død i 1953, tog han hul på en række reformer.

Stalingrad i ruiner

Stalingrad blev fuldstændig jævnet med jorden under kampen mod tyskerne i 1942-1943.

© RIA Novosti

Målet med reformerne var at frigøre Sovjetunionen fra Stalins mørke skygge.

Det afgørende vendepunkt kom i 1956. Her tordnede Khrusjtjov ved kommunistpartiets kongres mod Stalins brutale diktatorstyre, der havde efterladt det sovjetiske folk i en verden af “usikkerhed, frygt og endda desperation”.

Stalingrad er et populært navn

Straks efter blev statuer af Stalin fjernet overalt, mens stednavne, der bar Stalins navn, blev ændret. Blandt dem var Stalingrad, som under 2. verdenskrig havde lagt jord til et af historiens blodigste slag, der kostede op mod to mio. mennesker livet.

Stalingrad i ruiner

Slaget om Stalingrad var ekstremt blodigt, og kampene foregik fra hus til hus.

© RIA Novosti

For mange russere var Stalingrad et symbol på den russiske kampvilje, og navneændringen var dybt kontroversiel. Siden 1961 har flere derfor forsøgt at ændre byens navn tilbage.

Så sent som i 2013 blev 50.000 underskrifter afleveret til Ruslands præsident, Vladimir Putin, med ønsket om at genoplive Stalingrad. Putin selv har udtalt, at beslutningen ligger hos de lokale myndigheder.