Cataloniens historie strækker sig tilbage til middelalderen, hvor de første spor af et catalansk sprog og en egentlig kultur dukkede op i grænselandet mellem Spanien og Frankrig.
I 1137 sluttede de catalonske områder sig sammen til fyrstedømmet Catalonien. Officielt lå det nye fyrstedømme i kongeriget Aragonien, men i realiteten havde området en høj grad af selvstyre – bl.a. med egne domstole. Ordningen betød, at den catalonske kultur og dens sprog fik lov til at blomstre.
Catalonierne tørster efter eget land
Vor tids catalonske separatisme opstod i 1800-tallet, hvor industrialiseringen bragte stor velstand til Catalonien. Separatisterne slog til lyd for, at catalonierne havde deres egen kultur og ville være bedre stillet økonomisk, hvis regionen løsrev sig fra resten af Spanien.
Tanken om løsrivelse vandt især indpas under den fascistiske general Francos regime (1939-1975), hvor den catalonske kultur blev undertrykt, mens regionen udviklede sig til en af de rigeste og mest produktive i Spanien. Siden Francos fald i 1975 har Catalonien igen fået udvidet selvstyre, men tørsten efter selvstændighed er større end nogensinde før.