Hvorfor vil Indien til at hedde Bharat?

Indiens premierminister forårsagede mange løftede øjenbryn, da han på det seneste G20-møde præsenterede sig som statsleder for Bharat. Selvom navnet er alment kendt i Indien, bliver det sjældent brugt i Vesten.

Indiens premierminister Narendra Modi med løftet hånd
Den indiske premierministers bordskilt med navnet "Bharat" vakte undren ved G20-topmødet i New Delhi.
© Ho/Newspix International/Ritzau Scanpix

Da den indiske premierminister Narendra Modi i september 2023 satte sig til rette ved G20-topmødet i New Dehli, vakte skiltet på hans bord stor opmærksomhed.

I stedet for "Indien" bar Modis skilt nemlig skriften "Bharat".

Selvom navnet vakte undren, er det ingenlunde en ny opfindelse. "Bharat" er et hindu-navn for Indien, som bliver brugt af mange af landets etniske grupper.

Det står også skrevet ind i Indiens forfatning fra 1949 som et af landets to officielle navne.

Siden den hindu-nationalistiske Modi kom til magten i 2014, er Bharat begyndt at blive brugt hyppigere i officielle sammenhænge.

Flere byer har skiftet navn

En af Modis mærkesager har været opgøret med Indiens fortid som britisk koloni, og flere indiske byer har allerede skiftet til mere lokale navne - fx er Bombay blevet til Mumbai.

Mens "Indien" har europæiske rødder, stammer "Bharat" fra ca. 2.000 år gamle sanskrit-tekster, hvor det optræder som navnet på en af Indiens oprindelige stammer.

Modi og hans partifæller har erklæret, at navnet "Bharat" er et forsøg på at "befri os selv fra slave-tankegangen" fra kolonitiden.

Men kritikere frygter, at navnet også er et forsøg på at skrive muslimerne ud af landets historie og fremstille Indien som et land for kun hinduer.

Kritikken går bl.a. på, at navnet er et forsøg på at underminere den betydning, som det muslimske mogul-dynasti – der regerede over Indien fra 1500- til 1800-tallet – har haft for det moderne Indien.