Shutterstock
Hampplanter

Hvornår begyndte vi at ryge hash?

Historiske kilder og arkæologiske fund tyder på, at den søde røg har fulgt mennesket i mindst 2.500 år.

Mennesker har formentlig røget cannabis og andre urter siden tidernes morgen. En af de tidligste kilder, som nævner brugen af cannabis, er den oldgræske historiker Herodot (ca. 484-425 f.Kr.).

Ifølge Herodot plejede shamanerne hos skyterne – et asiatisk rytterfolk – at lukke sig ind i telte og “tage nogle hampfrø og smide dem oven på rødglødende sten”. Herodot fortæller, at “skyterne hylede af begejstring over dette dampbad”, når de inhalerede den euforiserende røg.

Brændekar med sten

Røgelseskar blev brugt til at brænde cannabis i under begravelser for 2.500 år siden.

© Xinhua Wu

Mennesker blev skæve for 2.500 år siden

Det ældste arkæologiske bevis på, at mennesker brugte cannabis som rusmiddel, stammer fra år ca. 500 f.Kr. I 2019 foretog tyske og kinesiske forskere kemiske analyser af 10 kar fundet på en gravplads i det vestlige Kina og konkluderede, at de indeholdt spor af cannabis med en høj koncentration af det psykoaktive THC-stof. Formentlig blev cannabis brændt i karrene i forbindelse med begravelsesritualer.

Et af historiens første cannabis-forbud blev indført i 1378, hvor den arabiske emir Soudoun Sheikouni forbød stoffet. I begyndelsen af 1900-tallet var cannabis bandlyst i så godt som hele verden, men i de senere år er flere lande begyndt at løsne grebet. Mexico afkriminaliserede fx brugen af cannabis i juni 2021.