Travelers in the Middle East Archive
Cannabis

Hvornår blev cannabis ulovligt?

For 650 år siden udstedte en arabisk fyrste det første forbud mod cannabis og truede lovbryderne med en grusom straf. Men selv ikke smerte og pine kunne holde hans undersåtter fra den søde røg.

Et af de første kendte forbud mod cannabis blev indført i år 1378 i Arabien. Her blev en lokal fyrste, Soudom Sheikhouni, så træt af, at hans fattige undersåtter ofte blev skæve og døsede hen i stedet for at arbejde, at han udstedte en lov mod det euforiserende stof.

Fyrsten beordrede alle hamp-planter i regionen ødelagt og fastslog, at enhver, der blev snuppet i at indtage cannabis, ville få trukket sine tænder ud.

Forbuddet havde dog langt fra den ønskede effekt, for mindre end 20 år senere var forbruget af cannabis blandt Sheikhounis undersåtter kun steget.

Konge: I bliver som tåber!

Det næste kendte forbud blev proklameret fire århundreder senere, da kong Andrianampoinimerina i 1787 reformerede lovgivningen i Madagaskar og lovfæstede brugen af cannabis som en alvorlig asocial og samfundsskadelig handling, der kunne føre til dødsstraf.

“Når I ryger hamp, bliver I som tåber. Når I ryger de lange blade, forlader I jeres sanser; Af denne årsag vil jeg ikke have det”, udtalte kongen, som dog i sidste ende også måtte indse, at selv ikke dødsstraf kunne knække hashrygning i hans rige.

I løbet af 1800-tallet fulgte flere lande i kong Andrianampoinimerinas fodspor og forbød cannabis – bl.a. Mauritius, Singapore og Grækenland.

Forbuddene tog for alvor fart i de første årtier af 1900-tallet, og i 1925 vedtog Folkeforbundet – en forløber for FN – det første internationale indgreb mod cannabis.

Det skete med den såkaldte Internationale opiumkonvention, hvor hash blev tilføjet til listen over farlige stoffer, som skulle kontrolleres internationalt.

Det var dog først efter 2. verdenskrig, at cannabis blev reelt ulovligt mange steder i Europa – i Danmark i 1969.

Hvor længe har vi brugt cannabis?

Menneskets forbrug af cannabis strækker sig langt ind i historiens tåger. Men historikerne vurderer, at oldtidens kinesere var de første til at tage planten til sig for over 10.000 år siden.

Røgelseskar
© Xinhua Wu

10.000 f.Kr.

Cannabis er en af de første planter, som mennesket kultiverede. Det skete for ca. 12.000 år siden i det nordvestlige Kina. Det var også umiddelbart her, at brugen som rusmiddel opstod. I 2019 fandt forskere spor efter cannabis i røgelseskar fundet på en 2.500 år gammel gravplads.

Assyrien
© Sailko

2.000 f.Kr.

Fra Asien spredte cannabis sig til Mellemøsten. Blandt nogle af de første brugere var oldtidsfolket assyrerne, som stammede fra nutidens Irak. Assyrerne brugte cannabis som røgelse og kaldte stoffet qunabu – et ord, som efter alt at dømme er ophav til det moderne ord cannabis.

Skyterne
© ArchaiOptix

500 f.Kr.

Den første skriftlige kilde, som nævner cannabis, er græske Herodot (ca. 484-425 f.Kr.). Han fortæller, at det asiatiske rytterfolk skyterne smed cannabisfrø på varme sten og indåndede røgen. “Skyterne hylede af begejstring over dette dampbad”, skriver den græske historiker.