Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvornår fik ­batterier bogstaver?

De første batterier havde alle mulige former og størrelser, hvilket var besværligt for det amerikanske militær under 1. verdenskrig. Derfor begyndte myndighederne at lave anbefalinger for batteriernes udformning.

Shutterstock

I 1836 udviklede den britiske kemiker John Frederic Daniell det første praktisk anvendelige batteri, som blandt andet leverede strøm til datidens nye telegrafer.

I de efterfølgende årtier udviklede Daniells mange konkurrenter et væld af nye batterityper, som både i størrelse, form og teknologi stak i vidt forskellige retninger.

Efter 1. verdenskrig besluttede det amerikanske Rådet for krigsindustri, at det skulle være slut med det uregulerede marked for batterier.

Under krigen havde de utallige batterityper været en stor hæmsko for USA’s militær, og derfor var der behov for at strømline de mange batterier.

Sammen med en række andre ­myndigheder udarbejdede rådet i 1919 en anbefaling for størrelsen på batterier, som også beskrev, hvordan producenterne burde teste deres batterier for at sikre den bedste kvalitet.

De nye standarder blev i de efter­følgende år ændret løbende i takt med udviklingen af nye batterityper og nye teknologier – bl.a. blev genopladelige batterier tilføjet til samlingen.

Bogstaver bliver indført

1928 vedtog American Standards Association – en organisation, som koordinerer industristandarder i USA – formelt rådets anbefalinger og udarbejdede en udførlig liste over batteristørrelser.

Listen fastslog, at bogstavet A skulle bruges om de mindste batterier, hvorefter batterierne ville blive større i takt med bogstaverne.

Med tiden er flere af de originale batterityper dog udgået, og i dag er AA, AAA, C og D de mest brugte.

I Europa blev en fælles standard for batterier først vedtaget i 1957. Siden er standarderne blevet harmoniseret med de amerikanske.

Læs også:

Søfart

Fransk kavaleri erobrede hollandsk flåde

1 minut
Medicin

Heltemodig englænder trodsede aggressiv pest-epidemi

22 minutter
Guldbarr Hernan Cortes
Arkæologi

Gådefuld guldbarre blev tabt af nådesløs erobrer

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din emailadresse for at modtage en email med anvisninger til nulstilling af kodeord.
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul