Anadolu Agency/Getty Images
Taleban-krigere

Hvornår opstod Taliban?

Talibans meget strenge fortolkning af islam blev født ud af den afghanske borgerkrig i 1990’erne. Nu står gruppen igen med Afghanistan i sin hule hånd.

I august 2021 genindtog Taliban den afghanske hovedstad, Kabul, og dermed havde den islamisk fundamentalistiske gruppe kæmpet sig tilbage til magten og stod som sejrherre, næsten 20 år efter at USA havde fordrevet den fra Kabul.

Taleban-krigere

Efter 20 års kamp erobrede Taleban igen Afghanistan i august 2021.

© Anadolu Agency/Getty Images

Taliban blev etableret i 1994 under en blodig borgerkrig. Grundlæggerne var kamphærdede afghanske krigere, som i 1980’erne havde kæmpet imod de russiske besættelsestropper i Afghanistan. Deres mål var at indføre en streng fortolkning af islamisk lov og fjerne al udenlandsk indflydelse i Afghanistan.

Mænd skulle have skæg

Gruppens jernnæve blev hurtigt tydelig, da de erobrede Kabul i 1996. Herefter blev musik, TV og sport forbudt, mens mænd blev pålagt at få langt skæg, og kvinder blev forment adgang til skoler og arbejdspladser.

Talibans styre fik dog en brat afslutning efter terrorangrebet 11. september 2001 på World Trade Center i New York.

Pashtun-mænd

Omkring 13 mio. af Afghanistans indbyggere tilhører pashtun-folket.

© The British Library

Hvem er pashtunerne?

I jagten på hjernen bag angrebet, Osama bin Laden, gik USA ind i Afghanistan for at forhindre Taliban i at holde hånden under terrorgruppen al-Qaeda, som havde base i de afghanske bjerge.

I de efterfølgende to årtier bekrigede Taliban de amerikanske tropper, hvoraf de sidste forlod Afghanistan i sommeren 2021. Tilbagetrækningen efterlod den afghanske befolkning til en usikker fremtid under Taliban-styret.