Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Annonce

Gravstedet for Hancockfamilien, der mistede livet til den store pest i 1666 i den engelske landsby Eyam.

© Andrew Tryon
Samfund - Katastrofer

3 historiske byer, der blev lagt øde af pandemier

Sygdomme har gennem historien lagt hele byer øde. Vi har været i tidligere numre af Historie, der findes i appen Wype, for at se på byer, der blev forvandlet af pandemier.

Det kan være sørgeligt at kigge tilbage på, hvordan verdensomspændende sygdomme gennem tiden har plaget os. Nu hvor vi endnu en gang lever med en pandemi, denne gang dog med lidt bedre værn, har vi dykket ned i arkiverne på appen Wype, hvor du kan finde alle numre af Alt om Historie, for at se på, hvordan pandemier før har hærget forskellige byer.

År 540: Verdens første pandemi i Pelusium

Allerede i år 540 hærgede pesten første gang. Den kom til Europa gennem Romerriget i havnebyen Pelusium, der lå ved Nilens udløb. Her lå fragtskibe klar til at sende eftertragtede varer videre ud i verden, men pestbefængte rotter havde sneget sig med ombord og spredte smitten blandt mandskabet i den summende havneby. Det gjorde hurtigt byen til en skygge af sig selv, og inden længe havde skibene uvidende bredt smitten til resten af Mellemøsten.Siden da udgjorde pesten i mange århundrede en tilbagevendende trussel i det meste af verden.

Historie nr. 3/2021

År 1665: Hver tredje indbygger omkom i Eyam

Mens pesten i 1665 var så godt som udryddet i London året forinden, var den smitsomme sygdom først ved at brede sig til resten af England. Her nåede den i 1665 til den lille landsby Eyam mellem Sheffield og Manchester. Inden for en måned var 29 ud af de 800 indbyggere døde, hvorfor man hurtigt besluttede sig for at barrikadere byen, så ingen kunne komme hverken ind eller ud. Efter 14 måneders indespærring var hver tredje indbygger omkommet, men uden smitten havde bredt sig udover landsbyens stendiger.

Historie nr. 16/2020

År 1700: Pestofrene mindes i Kutná Hora

Den tjekkiske by Kutná Hora var i middelalderen kendt for sine sølvminer, der kunne frembringe tonsvis af det dyre metal. Desværre måtte indbyggerne flere gange lide under pestens ubarmhjertige nåde, hvor sygdommen både i 1318 og 1347 resulterede i store tab. Det viser et fund af en massegrav i 2019, hvor 1.300 lig udgjorde den største af sin art i Europa. Da byen endnu engang blev gjort øde af et pestudbrud i 1700-tallet, opførte bystyret en søjle til minde om de alt for mange pestofrene.

Historie nr. 5/2020

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul