History Channel

Arkæologer finder vraget af USAs værste rumfarts-katastrofe

Amerikanske marinarkæologer afsøgte havbunden i Bermudatrekanten – på jagt efter fly og skibe fra 2. verdenskrig. Men ud for Florida fandt de resterne af NASAs blodige fiasko i 1986.

Under optagelserne af en ny tv-dokumenter til History Channel faldt marinarkæologer over vragrester, der tydeligvis hverken stammede fra et fly eller et skib.

Dykkerne var ellers på jagt efter en vandflyver, der forsvandt under 2. verdenskrig.

Men mens de afsøgte havbunden i den sagnomspundne Bermudatrekant, fik de i stedet øje på en 4,5 meter lang metalplade med lyse kakler på.

VIDEO: Se dykkerne gøre fundet

Dykkerne blæste sandet væk fra pladen og viste bagefter deres optagelser til den tidligere astronaut Bruce Melnick, der mente, at det kunne være en del af rumfærgen Challenger.

I 1986 sprang rumfærgen i luften blot 73 sekunder efter opsendelsen fra Cape Canaveral i Florida. Alle de syv ombordværende omkom.

Rumfærgen Challenger forvandt i et flammehav den 28. januar 1986.

© Kennedy Space Center

NASA genkender pladen

Efter nærmere undersøgelser kan NASA nu bekræfte, at det er en vragdel fra rumfærgen, de har fundet.

Kakler fremstillet af borsilikatglas beskyttede Challengers sårbare dele mod friktionsvarme – og det var dem dykkerne kunne se på havbunden.

Kaklerne skulle beskytte astronauterne mod de ekstreme temperaturer, der opstår, når et fartøj ude fra rummet trænger gennem Jordens atmosfære. Men så langt nåede Challenger aldrig. Utætte pakninger fik brændstof til at sive ud og eksplodere.

Challenger-katastrofen blev USAs første dødelige ulykke med et rumfartøj.