Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix.
Titanic bjærgning dom

Firma får lov til at hente telegraf inde i Titanics vrag

Et bjærgningsfirma har fået rettens ord for, at det må skære hul i Titanic­ og bjærge det berømte skibs telegraf. Kritikere raser.

I 20 år har en domstolskendelse effektivt forhindret det amerikanske firma RMS Titanic i at bjærge genstande inde fra vraget af passagerskibet Titanic.

Men nu har en dommer i delstaten Virginia til manges bestyrtelse besluttet, at firmaet godt må hente en sjælden Marconi-telegraf ud af vraget ved at skære sig igennem taget ind til skibets radiorum.

“Marconi-apparatet har stor historisk, uddannelses- og forskningsmæssig samt kulturel værdi, da apparatet blev brugt til nødkald, mens Titanic var ved at synke”, skriver dommeren i sin begrundelse.

Marconi telegraf Titanic

Marconi opfandt i 1896 den trådløse telegraf, der gjorde det muligt for skibe at kontakte andre trådløse telegrafer på mange hundrede kilometers afstand.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Marconis telegraf fungerede uden kabler

Telegraf sendte Titanics nødsignal

Titanics radiotelegrafister brugte den trådløse telegraf til at alarmere andre fartøjer med, efter at passagerskibet en nat i april 1912 ramte et isbjerg og begyndte at synke.

Udstyret befinder sig i tre sammenhængende rum – kaldet Marconi-suiten – på skibets øverste dæk.

Bjærgningsfirmaets plan er derfor at sende en fjernstyret ubåd de næsten fire kilometer ned til vraget og om nødvendigt skære sig ind igennem “suitens” tag.

Titanic vrag dom telegraf

På jagt efter Titanics “stemme”: Bjærgningsfirmaet vil sende en fjernstyret ubåd ned til vraget og skære sig ind i den såkaldte Marconi-suite (gul pil), hvor Titanics radio­udstyr befinder sig. Vraget af passagerskibet blev fundet­ i 1985 af oceanografen Robert Ballard.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Ifølge RMS Titanic, der netop er genopstået efter en konkurs, ønsker firmaet at udstille radioen og fortælle om de mænd, der udsendte nødsignalerne, mens vandet fossede ind.

Organisation har anket dommen

Begrundelsen for bjærgningen har fra firmaets side været, at radioen meget snart vil være ødelagt for altid.

Telegrafisten Jack Phillips udsendte nødsignaler fra Titanic i to timer, mens radiorummet fyldtes med vand. Flere skibe nåede derfor frem og reddede ca. 700 passagerer. Jack Phillips selv druknede. Han blev 25 år.

© Print Collector/Getty Images

Men bl.a. USA’s organ for oceaniske og atmosfæriske studier, NOAA, har kæmpet hårdt imod tilladelsen.

Den statslige institution påpeger, at telegrafen er omgivet af “de jordiske rester af mere end 1.500 mennesker” og derfor bør lades være i fred.

NOAA har af samme årsag anket den nye dom for at få bjærgningstilladelsen til RMS Titanic trukket tilbage.