Bernd Gross

Historiske hunger-sten dukker op i tørkeplagede Europa

Fortidens stemmer advarer os mod tørkens lidelser: “Græd når I ser mig”, står der på en af de såkaldte hungersten fra 1600-tallet.

I tørketider har europæerne gennem århundreder mejslet beskeder ind i store sten på bunden af floder og søer. Under Europas hedebølge i 2022 er vandstanden mange steder blevet så lav, at stenene atter er kommet til syne.

Disse såkaldte hunger-sten bærer vidnesbyrd om fortidens naturkatastrofer, som fik høsten til at slå fejl og udløste hungersnød. En af de mest kendte sten ligger i floden Elben og blev allerede i 1400-tallet forsynet med en inskription.

Da vandstanden faldt og stenen atter kom til syne i 1616, tilføjede tyskere teksten: "Wenn du mich siehst, dann weine” – “græd når du ser mig.”

Aceredo blev rømmet i 1992, før dæmningsbyggeri fik til at stige. Nu er reservoiret næsten tømt for vand, så byens tidligere indbyggere kan gå en tur i gaderne.

© Pementa

Udtørrede floder er fyldt med historiske fund

Foruden et væld af hungersten har lav vandstand også afsløret andre fund fra Europas fortid. I Rom kan turister nyde et sjældent syn af den bro, som kejser Nero opførte over floden Tiberen i år 50 e.Kr.

I Spanien har indbyggere i Aceredo gået deres første tur i gaderne i 30 år. Opførelsen af en stor dæmning betød, at landsbyen i 1992 kom til at ligge på bunden af et stort reservoir. Nu er vandmasser for en stund forsvundet.

På grænsen mellem Serbien og Rumænien er tyske ammunitionsskibe dukket op af Donaufloden, som lider under en historisk lav vandstand. Skibene blev sænket under 2. verdenskrig, mens tyskerne trak sig tilbage.