Shutterstock
Dommedagsur

Hvad er Dommedagsuret?

Når Dommedagsuret rammer midnat, er det ude med menneskeheden. Sådan lyder det hypotetiske scenarie, når en forskergruppe forsøger at sætte fokus på, hvor tæt menneskeheden er på at udslette Jorden.

Dommedagsuret er et metaforisk ur, der tæller ned til Jordens undergang ved en menneskeskabt katastrofe. Uret blev udtænkt i 1945 af nogle af de forskere, som deltog i det amerikanske Manhattan Project og bidrog til udviklingen af den første atombombe under 2. verdenskrig.

Efter atombomberne over Hiroshima og Nagasaki forsøgte forskerne med Dommedagsuret at sætte fokus på, hvordan deres arbejde med atomkraft kunne få fatale konsekvenser for menneskeheden.

“Vi sidder fast i en faretruende tid, som hverken bringer stabilitet eller sikkerhed” Sharon Squassoni, professor ved George Washington University.

Jorden går under ved midnat

Dommedagsuret blev præsenteret i 1947, og tanken er, at Jorden vil gå under, når klokken slår midnat. Klokkeslættet er derfor en indikator på, hvor tæt menneskeheden er på undergangen.

Det metaforiske Dommedagsur bliver “indstillet” af videnskabsfolk fra nonprofitorganisationen The Bulletin of the Atomic Scientists. De mødes én gang om året for at vurdere, hvor tæt ukontrollerede videnskabelige og teknologiske fremskridt er på at udslette Jorden.

Med i deres overvejelser indgår de negative konsekvenser af især atomvåben, klimaforandringer og ny teknologisk udvikling.

“Vi sidder fast i en faretruende tid”

Ved sin introduktion viste uret kl. 23.53. Siden er uret blevet stillet tilbage 8 gange og frem 17 gange. Længst væk fra undergangen var menneskeheden i 1991, hvor uret viste kl. 23.43. Tættest på kom vi i januar 2023, hvor klokken viste kl. 23.58.30 – altså 90 sekunder fra udslettelse.

Krigen i Ukraine, men også forværrede muligheder for at bekæmpe klimaforandringer pga. krigen, ligger til grund for forskernes fremrykning.

“Vi sidder fast i en faretruende tid, som hverken bringer stabilitet eller sikkerhed”, har Sharon Squassoni, professor ved George Washington University, udtalt. Han er med til at stille Dommedagsuret.

VIDEO: Ni fakta om Dommedagsuret

Video