Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Branden i Barnum’s American Museum i 1865 var en af de hidtil værste i New York.

© New York Public Library
Samfund - Katastrofer

Hvaler blev kogt levende, mens museum brændte

Barnum's American Museum i New York var et af byens mest berømte attraktioner, men i 1865 ramte en tragedie. En gnist spredte sig til en voldsom brand, og snart var hele bygningen opslugt af branden.

En af New Yorks mest berømte attraktioner i midten af 1800-tallet var Barnum’s American Museum,opkaldt efter bagmanden P.T. Barnum.

Det var en kombination af museum, zoologisk have og freakshow, hvor besøgende kunne op­leve voksfigurer, loppecirkus og en træstamme, Jesu disciple efter sigende havde siddet på.

Museet var så vigtigt et symbol for byen, at en gruppe sydstatstropper i november 1864 sneg sig ind og prøvede at brænde det ned, dog uden held. Men i juli 1865, et par måneder efter borgerkrigens afslutning, ramte tragedien. En gnist i museets ene fløj spredte sig hurtigt til en voldsom brand, der opslugte hele bygningen.

Aber flygtede fra brændende inferno

Branden var begyndt tæt ved en af museets ­største attraktioner – et enormt akvarium med to hvidhvaler. Ingen var i stand til at redde de store dyr, og efter nogle timer blev de kogt levende.

Til gengæld slap mange af museets aber ud af det brændende inferno og hoppede fra hustag til hustag for at slippe væk. De fleste aber blev dog skudt af politiet.

Ingen mennesker døde i branden, men utallige ­gen­stan­de fra bl.a. den amerikanske u­af­hæn­gig­heds­krig (1775–1783 ) gik tabt.

Billedet viser museet i 1868 efter endnu en brænd. De mange brande fik til sidst museets ejer - den berømte showman P. T. Barnum - til at rykke videre til politik og cirkusindustrien.

© Old Stereoscope Image/Wikipedia

Læs også:

Katastrofer

Historien om Titanic skal skrives om

17 minutter
Katastrofer

Historien om Titanic skal skrives om

2 minutter
General Slocum on fire 1904 accident catastrophe
Katastrofer

Fattige tyskere fortæres af flammerne

27 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul