University of California Libraries
Gladiatorer-arena-stadion-ulykke

Hvilken stadion-tragedie har krævet flest liv?

Titusinder af begejstrede romere strømmede i år 27 e.Kr. til det lokale amfiteater i byen Fidenae for at se gladiatorer kæmpe i arenaen. Omkring halvdelen af tilskuerne vendte aldrig hjem igen.

Mindst 125 mennesker mistede livet og 323 blev såret den 1. oktober 2022, da panik brød ud blandt tilskuerne på et overfyldt fodboldstadion på øen Java i Indonesien.

Selvom dødstallet placerer den indonesiske tragedie blandt historiens værste sportstragedier, er den ikke i nærheden af at være den stadionulykke, som har krævet flest liv.

I år 27 e.Kr. mistede mindst 20.000 mennesker livet, da et amfiteater i den italienske oldtidsby Fidenae kollapsede under en gladiatorturnering.

Titusinder er døde på stadioner

Kollapset af amfiteatret i Fidenae er ikke den eneste katastrofe, der har taget livet af sportselskere. Her er tre andre sportskatastrofer, som fik fatale følgere.

Circus Maximus-arena-stadion-ulykke
© Atlas van Loon

Mur og tribune kollapser

År: Ca. 284-286 e.Kr.
Sted: Circus Maximus, Rom, Italien
Antal ofre: Ca. 13.000

Hvad skete der?
En høj mur, der strakte sig tre etager langs en af de store tribuner, styrtede pludselig sammen. Efterfølgende kollapsede også en sektion af tribunen og sendte tusinder i døden.

Circus Maximus-arena-stadion-ulykke
© Rabax63

Bærende søjle giver efter

År: 140 e.Kr.
Sted: Circus Maximus, Rom, Italien
Antal ofre: 1.112

Hvad skete der?
Under et væddeløb med stridsvogne pressede for mange tilskuere sig ind på en af de øvre tribuner i hippodromen. En bærende søjle gav efter for vægten, og tilskuerpladserne styrtede sammen.

Happy Valley-arena-stadion-ulykke
© Public Domain

Væddeløb ender med ildebrand

År: 1918
Sted: Happy Valley, Hong Kong
Antal ofre: 614

Hvad skete der?
Den 26. februar 1918 kollapsede en midlertidig tribune under et hestevæddeløb og væltede de nærliggende madboder. Ulykken satte ild til nogle bambusmåtter, og en voldsom brand brød ud.

Amfiteatret var overfyldt

Inden gladiatorkampene gik i gang, var glade og forventningsfulde tilskuere strømmet til amfiteatret i hobetal. Personen med ansvaret for opførelsen af amfiteatret – en mand ved navn Atilius – havde for at spare penge valgt, at teatret skulle bygges i træ frem for sten. Ifølge nogle kilder var byggeriet desuden foregået både hastigt og sløset.

Kombinationen af disse ting viste sig katastrofal. Tribunerne ikke kunne holde til vægten af de titusindvis af mennesker, og da bygningen kollapsede, omkom både tilskuere inde i amfiteatret samt personer i de mange butikker og boder, der var under arenaen.

Gladiatorer-arena-stadion-ulykke

Op mod 50.000 romere havde taget plads for at se gladiatorerne kæmpe, da amfiteatret i Fidenae styrtede sammen.

© University of California Libraries

Mindst 20.000 romere omkom

Katastrofens præcise antal ofre er usikkert. Den romerske historiker Sveton angiver, at 20.000 tilskuere omkom, mens hans kollega Tacitus skriver, at 50.000 personer døde eller blev såret.

Under alle omstændigheder tog det efterfølgende arbejde med at søge efter, redde og identificere ofrene ekstraordinært lang tid.

Efter ulykken vedtog senatet i Rom, at kun personer med store formuer – som havde råd til at bygge solidt – måtte arrangere gladiator-kampe, og at alle nye amfiteatre skulle inspiceres og godkendes af myndighederne.