Hiroshima blev ødelagt af trykbølgen. Strålingen var hurtigt væk.

Hvor længe var der stråling i Hiroshima?

Hvornår kunne japanerne begynde at genopbygge Hiroshima efter atombomben?

Da amerikanerne kastede atombomben over Hiroshima i 1945, forsvandt 90 pct. af de radioaktive partikler på under en uge. Det skyldtes, at bomben sprang en halv kilometer over jorden. Her skabte den en stor ildkugle, hvis tryk- og varmebølger blæste støv op i en paddehattesky.

Nogle af partiklerne faldt som “sort regn” i landområder uden for byen, mens andre blev spredt med luftstrømmene over Asien. Her faldt de efterhånden ned i små doser. De sidste 10 pct. blev liggende i Hiroshima. Noget blev vasket væk af regn, mens andet satte sig i murbrokker og i jorden.

Allerede et år efter atom­angrebet var strålingen så lav, at genopbygningen kunne begynde. I dag kan radioaktiviteten i Hiroshima stadig måles, men niveauet er mindre end den kosmiske stråling, som findes overalt på Jorden og i rummet.

Hiroshimabomben indeholdt 64 kg uran. Til sammenligning sendte eksplosionen på det sovjetiske atomkraftværk Tjernobyl i 1986 50 t radioaktivt materiale op i atmosfæren. Yderligere 70 t blev spredt i nærområdet. Strålingsniveauet er stadig 10-100 pct. over det normale leje, og området nær kraftværket er farligt at leve i.

Måske er du interesseret i...

Læs også