Grumman TBF-1 Avengers

Hvor mange fly er forsvundet i Bermuda-trekanten?

I 1945 er en gruppe amerikanske bombefly på træningsmission ud for Florida, da flådebasen pludselig mister forbindelsen til flyene. Siden er flere andre fly forsvundet sporløst i Bermuda-trekanten.

I 1945 er en gruppe amerikanske bombefly på træningsmission ud for Florida, da flådebasen pludselig mister forbindelsen til flyene. Siden er flere andre fly forsvundet sporløst i Bermuda-trekanten.

National Archives and Records Administration

Hvor mange fly er forsvundet i Bermuda-trekanten?

Den 5. december 1945 lettede løjtnant Charles Taylor i sit bombefly fra en amerikansk flådestation. Bag ham fulgte fire andre fly med 13 pilot-elever, som også deltog i dagens bombeøvelse ud for Florida.

Efter ca. to timer modtog flådestationen radiomeddelelser, som tydede på, at flyenes kompasser ikke virkede, og at eskadrillen var på vej i forkert retning.

Taylors sidste besked blev opfanget kort før solnedgang. Siden har ingen opklaret de fem flys skæbne.

Luftens største mysterier

Historien rummer flere eksempler på fly, som er forsvundet sporløst under mærkværdige omstændigheder.

1937: Luftens dronning

Den verdensberømte kvindelige pilot Amelia Earhart blev i 1928 den første kvinde til at flyve over Atlanten. I 1937 forsvandt hun under et forsøg på at flyve rundt om Jorden.

Amelia Earhart
© NASA

1956: Atom-fly blev væk i skyerne

Den 10. marts 1956 var fire militærfly på vej fra USA til Marokko, da det ene fly forsvandt i skyerne over Middelhavet. Samme dag meddelte USA’s forsvarsministerium, at flyet havde to usamlede atombomber ombord.

Boeing B-47
© U.S. Air Force

1962: 96 soldater forsvandt sporløst

Den 16. marts 1962 forsvandt det amerikanske fragtfly Flight 739 sporløst. Flyet var lettet fra Guam og fløj med 96 soldater. Ifølge myndighederne kan en eksplosion have forårsaget en nedstyrtning.

Flying Tiger Line Flight 739
© USAF

Artikel gjorde Bermuda-trekanten farlig

Taylors eskadrille forsvandt i et område mellem Florida, Bermuda og Puerto Rico, der senere blev kendt som Bermuda-trekanten.

Idéen om, at dette område skulle være ekstraordinært farligt, blev fremført i en avisartikel i 1950. I de følgende år satte flere artikler fokus på, at andre fly var forsvundet i området.

Grumman TBF-1 Avengers

Fem amerikanske militærfly var på øvelse ud for Florida, da de forsvandt sporløst i 1945 i Bermuda-trekanten.

© National Archives and Records Administration

Antallet af forsvundne fly er svært at opgøre – bl.a. fordi området ikke er nøje defineret – men et bud er, at færre end 15 fly er forlist eller forsvundet siden 1945.

Ifølge det statslige National Oceanic and Atmospheric Administration, som undersøger havet og atmosfæren, findes der “ingen beviser på, at mystiske forsvindinger forekommer med større frekvens i Bermuda-trekanten end i andre store, velbesøgte områder af havet”.

Video: Få historien om den gådefulde Bermuda-trekant