Cofod, Arthur Jr.
Hindenburg brænder.

Hvorfor brændte Hindenburg op?

Den 6. maj 1937 er luftskibet Hindenburg ved at lande, da en brand bryder ud i bagenden. Blot et halvt minut senere er fartøjet forvandlet til aske.

Omkring kl. 18.30 den 6. maj 1937 var tyske Hindenburg – historiens største luftskib – ved at nærme sig en fortøjningsmast i New Jersey, USA, da katastrofen indtraf: Pludselig brød luftgigantens bagende i flammer, og blot et halvt minut senere var det brintfyldte luftskib brændt op.

Umiddelbart efter ulykken indledte både amerikanske og tyske myndigheder undersøgelser, men de nåede ikke frem til entydige konklusioner. Derfor har årsagen til ulykken i årtier været et omdiskuteret emne.

Hindenburg brænder.

35 passagerer og en arbejder på jorden mistede livet, da Hindenburg brød i brand.

© Cofod, Arthur Jr.

Reb var skyld i brand

I dag er de fleste eksperter enige om, at ulykken skyldtes en læk, der slap brændbar brint ud af luftskibet. Samtidig havde New Jersey netop været ramt af tordenvejr, som havde forøget risikoen for statisk elektricitet, der kunne medføre gnister. Selve den fatale gnist blev formentlig antændt, da besætningen smed fortøjningsrebene ud.

En amatør-videooptagelse, som først blev kendt i 2012, viser, at Hindenburgs besætning smed reb ud, mens fartøjet stadig lå højt i luften. Ifølge eksperter var risikoen for statisk elektricitet dermed større, og rebene kan have antændt brint-lækagen. 36 personer mistede livet ved ulykken, som var stærkt medvirkende til, at luftskibe blev opgivet til fordel for flyvemaskiner.

Video: Se den indtil 2012 ukendte optagelse af Hindenburg-katastrofen