Gabriel Prieto / Huanchaco Archaeological Project & Shutterstock
Chimu

Kæmpe stenmur har overraskende formål

I årevis mente arkæologerne, at Chimú-folkets mystiske stenmur fungerede som en grænsedragning. Nu viser ny forskning, at den snarere skulle stoppe voldsomme flodbølger som følge af klimaforandringer.

Chimú-folket er ikke halvt så kendt som dets erobrere og efterkommere – inkaerne. Men flere og flere undersøgelser afslører, hvordan folket, der beboede store dele af Peru fra omkring 850 til ca. 1470, også var i stand til at imponere.

Nu viser ny forskning, at de bl.a. stod bag bygningsværker, der skulle beskytte mod naturkatastrofer.

Ikke langt fra ruinerne af Chimú-rigets imponerende hovedstad Chan Chan findes en omkring 10 km lang stenmur.

Hidtil har arkæologer og historikere antaget, at muren blev bygget for at markere en grænsedragning eller for at beskytte chimuerne mod inkaerne, der herskede mod syd.

Chan Chan

Meget af Chimú-folkets flotte hovedstad Chan Chan kan stadig opleves i Peru.

© Shutterstock

Men nye undersøgelser af muren afslører, at der på dens ene side er et to meter tykt lag af sediment – sten, der er blevet nedbrudt som følge af mange års udsættelse for vand.

Børneofringer hjalp arkæologerne

I sediment-laget har forskerne fundet beviser for 12 forskellige klimatiske begivenheder, som har sat sine spor på muren og efterladt et lag af mudder og plantemateriale.

Kulstof-14-analyser af lagene afslørede, at det ene stammede fra perioden 1400-1450 e.Kr. En periode, hvor forskerne ved, at klimaforandringer førte til ekstreme mængder regn forårsaget af El Niño – den varme strøm af vand ud for Perus kyst, der har stor indflydelse på vejret.

Regnen og de medfølgende oversvømmelser var så voldsomme, at Chimú-folket i desperation ofrede 250 børn nær Chan Chan for at behage sine guder.

Nu mener forskerne, at muren blev bygget for at beskytte Chimú-folket mod de flodbølger og oversvømmelser, som El Niño ofte medførte.