Katastrofe gav inspiration til Skriget

De globale følgevirkninger af Krakataus endeligt gav inspiration til kunstnere overalt på kloden – blandt dem var Edvard Munch, der fandt stof til maleriet “Skriget”.

De dramatiske farver i Edvard Munchs mesterværk "Skriget" var ikke et produkt af kunstnerens fantasi. Farverne var derimod en gengivelse af de prægtige solnedgange, Oslo var vidne til som følge af et vulkanudbrud i indonesien.

Blodrøde solnedgange

Vulkanen Krakatau gik i august 1883 i et voldsomt udbrud som sendte vældige masser af aske og støv op i atmosfæren. Støvet spredte sig fra Indonesien til det meste af Jorden, hvor lysbrydninger forårsagede ekstraordinært farverige solnedgange helt frem til begyndelsen af 1884. Blandt andre kunne beboerne i Oslo betragte hidtil usete, blodrøde solnedgange i månederne fra november 1883 til februar 1884.

Skriget skar gennem naturen

Synet virkede ikke kun fortryllende – det var også frygtindgydende. Selv skrev Edvard Munch i sin dagbog om inspirationen til maleriets dramatiske komposition:

“Pludselig blev himlen blodrød. Skyer som blod og ildtunger hang over den blåsorte fjord og byen, og jeg stod alene og skælvede af angst. Jeg følte et uendeligt skrig skære gennem naturen”.

Også andre kunstnere, bl.a. den britiske maler William Ashcroft, forevigede de spektakulære solnedgange.

Læs mere

Log ind og læs hele artiklen om det voldsomme vulkanudbrud fra Krakatau.

Måske er du interesseret i...

Læs også