Et af oldtidens største mysterier – Det Nyassyriske Imperiums fald – skyldtes klimaforandringer, som minder om dem, vi i dag står overfor. Sådan lød dommen i en amerikansk undersøgelse fra 2019.
Omkring år 670 f.Kr. herskede assyrerne i nutidens Irak over verdens hidtil største imperium. Få årtier senere var imperiet blevet udslettet af dets tidligere så underlegne fjender og hovedstaden Ninive med dets 12 km forsvarsmure ødelagt.
Drypsten afslører regn og temperatur
For historikerne har det været en gåde, hvordan imperiet kunne falde så hurtigt, men ifølge forskere fra Yale University og California State University i USA viste deres undersøgelse, at assyrernes fald skyldes klimaændringer.
Forskerne undersøgte iltindholdet i drypsten i en hule 300 km fra ruinerne af Ninive. Ud fra iltindholdet kunne de kortlægge nedbørsmængden og temperaturen i området i de sidste 4.000 år.
Blev ramt af 125 års tørke
Analysen afslørede, at det assyriske kerneland fra ca. 675 f.Kr. blev ramt af en ekstrem tørke, der varede 125 år. Imperiets nedgangstid, der begyndte ca. 660 f.Kr., falder nøje sammen med tørken.
For assyrerne, der var dybt afhængige af landbruget, blev den manglende regn en katastrofe, der endte i deres udslettelse.
Ifølge forskerne viser den assyriske historie, hvor store konsekvenser langvarig tørke kan få – både dengang og i dag.