Shutterstock

Pyroman ødelægger Påskeøens berømte statuer

En menneskeskabt brand har hærget en stor del af statuerne på Påskeøen - flere af dem har slået revner i ilden og står sodsværtede tilbage.

Når snakken falder på Påskeøen, tænker mange nok på deres berømte statuer som det første.

Øens beboere værner af samme årsag med alle midler om de godt 1.000 moai-stenstatuer, der blev udhugget mellem 1250 og 1500 e.Kr.

Men for nylig raserede en skovbrand store dele af øen og har efterladt ikke blot landskabet men også mange af stenhovederne sortsvedne af ilden og flækkede af varmen.

Branden lagde godt 1000 hektar af øens nationalpark øde. Netop i et område hvor hundredvis af moai-stenstatuerne er opstillet.

Værst af alt for øens beboere er visheden om, at branden er menneskeskabt – og at den med stor sandsynlighed blev startet af en pyroman, der endnu er på fri fod.

Flere hundrede af Påskeøens godt 1.000 stenstatuer er blevet beskadiget af ilden.

© Shutterstock

Statuerne har lidt uoprettelig skade

I et opslag på Rapa Nui kommunes Facebook-side beskrives skaderne som ”uoprettelige og med konsekvenser ud over, hvad øjet kan se [...] Moai[statuerne] er totalt forkullede.”

Øens borgmester Pedro Edmunds Paoa er enig i, at skaden er uoprettelig: ”Når en original og emblematisk sten revner kan den ikke reddes – uanset hvor mange millioner euro eller dollars, der lægges i det.”

Ifølge parkens ansatte var det umuligt at holde branden under kontrol, da der var mangel på frivillige.