DHA Photo
Gaziantep borg jordskælv

Tyrkisk jordskælv forvandler romersk borg til ruin

Det forfærdelige jordskælv i Tyrkiet medfører ikke bare tusindvis af menneskelige ofre. Mange hundrede år gammel kulturarv er også blevet destrueret, bl.a. en borg der har overlevet siden oldtiden.

Dødstallet efter det hidtil største jordskælv i Tyrkiet siden 1939 vokser stadig, men det står allerede klart, at også landets kulturarv er blevet hårdt ramt.

Byen Gaziantep, i det sydlige Tyrkiet, har i århundrede været præget af en flot borg fra oldtiden, men under det voldsomme jordskælv der ramte Tyrkiet og Syrien den 6. februar, styrtede den næsten 1500 år gamle borg mere eller mindre i grus.

Billeder og video fra Gazientep viser, hvordan store sektioner af borgens mure nu ligger i dynger ned af den klippeskrænt, den stod på.

Oldtidsborgen styrtede sammen under rystelserne

Video afslører de omfattende skader på oldtidsborg i Tyrkiet.

Den tyrkiske nyhedsstation VOA har frigivet disse billeder, hvor det er muligt at se den gamle borg efter jordskælvets ødelæggelser.

Kan formentlig blive som “nyt” igen

Allerede under hittitterne (ca. 1.600-1.1000 f.Kr) blev klippen, der knejser over Gaziantep brugt som en udkigspost. Romerne ombyggede og udvidede stedet i 200-tallet e.Kr., hvorefter den byzantinske kejser Justinian 1. byggede den nuværende borg færdigt omkring år 565 e.Kr.

Borgen blev udbygget adskillige gange og var stadig i brug under osmannerne helt op i 1800-tallet. Senest blev det restaureret i starten af 2000'erne og gjort til en turistattraktion. Nu forestår der et stort arbejde med at få skaderne repareret.

Men eksperterne er håbefulde: “Vi har som sådan ikke tabt noget ved, at en mur er kollapset. Det kan rekonstrueres, hvis man er dygtig”, forklarer arkæolog med speciale i Mellemøsten og lektor ved Københavns Universitet Ingolf Thuesen.

Også den store Şirvani Moske tæt ved borgen har lidt omfattende skader. Her er taget og den ene væg styrtet sammen.