L-BBE
Pompeji gipsafstøbning

Undersøgelse af fortidskatastrofe sender advarsel til nutiden

Nyt studie fastslår, hvorfor vulkanudbruddet, der lagde Pompeji under aske og destruerede Herculaneum, var så dødbringende. Og forskerne frygter, at det sagtens kan ske igen.

Et hold geologer fra Roma Tre Universitetet satte sig for nylig for at undersøge, hvorfor der var så stor forskel på ofrene for vulkanen Vesuvs udbrud i år 79 e.Kr.

Resultaterne er en advarsel til alle, der i dag bor i nærheden af aktive vulkaner.

Mens indbyggerne i Pompeji blev bevaret som hulrum under lag af aske, forsvandt stort set alle indbyggere i Herculaneum mere eller mindre sporløst.

Nu afslører geologerne i tidsskriftet Nature, at Herculaneum stort set lige efter udbruddet blev ramt af flere såkaldte pyroklastiske bølger. De bestod af overophedet gas, aske og pimpsten, som havde en temperatur på næsten 600 grader. Varmen var så intens, at ofrene hurtigt blev reduceret til aske og få brændte knogler.

Vesuv udbrud

På et øjeblik blev indbyggerne i Herculanium forvandlet til små bunker af forkullet aske. Nu advarer eksperterne – det kan ske igen.

© Public Domain

Hjerne blev forvandlet til glas

Beviset for den ekstremt varme gassky fandt geologerne bl.a. i forkullede rester af træ, og en af de meget få rester af Herculaneums indbyggere – en hjerne, der først var blevet ramt af en enormt varm pyroklastisk bølge, men kort efter af en væsentligt koldere bølge. Resultatet var, at hjernen var blevet forvandlet til en glaslignende substans.

Pyroklastiske bølger kendes fra andre berømte vulkanudbrud – fx Krakatau i det Indiske Ocean i 1883, hvor tusinder døde. Og forskerne advarer nu om, at hvis Vesuv igen går i udbrud med lignende bølger, kan det få endnu alvorligere konsekvenser, end hidtil antaget. Fx er storbyen Napoli tæt nok på Vesuv til, at den ville kunne blive ramt af bølgerne.

Vesuv var senest i udbrud i marts 1944. Her blev fire landsbyer ødelagt, og det amerikanske militær mistede mere end 80 bombefly ved en nærliggende flyvebase.

Vesuv udbrud 1944 amerikansk bombefly

En amerikansk soldat forsøger at rense et bombefly, som er blevet ramt af vulkanaske fra Vesuv i 1944.

© National Archives and Records Administration, College Park, MD