Jelle Vermeersch

Belgien beklager over for Congo – med en tand

Congo blev selvstændigt i 1960, men længe efter fortsatte Belgien sine forbryderiske metoder i landet. Nu beklager den belgiske konge.

Kong Philippe af Belgien rejste for nylig til Congo. Under sit besøg beklagede han de forbrydelser, der var blevet begået mod congoleserne, mens landet var en belgisk koloni fra 1885 til 1960. En periode der, ifølge kongen, havde "været fyldt med diskrimination og racisme".

Belgiens brutale kolonistyre kostede omkring 10 millioner congolesere livet.

Selv efter Congos selvstændighed fortsatte Belgiens blodige engagement i landet. Belgiske soldater støttede uofficielt udbryderprovinsen Katanga, der var rig på mineraler, som belgierne ville have kontrollen over.

35-årige Patrice Lumumba nåede kun at være Congos premierminister i knap to og en halv måned.

© Harry Pot / Anefo

Mordere opløste præsidentens lig

I 1961 blev Congos første folkevalgte premierminister, Patrice Lumumba, på bestialsk vis myrdet af oprørere fra Katanga, som fik hjælp af belgiske lejesoldater.

Efterfølgende blev premierministerens lig opløst i syre, mens morderne beholdt flere af hans tænder som souvenirs. En af disse, en guldtand, bliver nu leveret tilbage til Lumumbas familie i Congo.

“Jeg kan ikke påstå, at det giver følelse af glæde, men det er positivt for os, at vi nu kan begrave vores elskede” forklarede Lumumbas søn, Roland ved nyheden.

“Hans sjæl kan nu hvile i fred. Det er vigtigt for os”.

To af Lumumbas mordere lever endnu og risikerer at blive stillet for en krigsforbryderdomstol.