Briterne ødelagde arkiv over koloni-forbrydelser
En ny rapport afslører, at de britiske embedsmænd fik ordre til at ødelægge belastende papirer, som dokumenterede briternes forbrydelser i kolonierne.

Briterne slog i 1950'erne hårdt ned på Mau Mau-oprøret i Kenya, afslører dokumenter fra briternes kolonitid.
Skjult, brændt eller smidt i havet. Embedsmænd ødelagde i 1960'erne systematisk tusinder af dokumenter, som beskrev forbrydelser begået af britiske soldater i de sidste år af briternes koloniherredømme i bl.a. Kenya.
Ifølge en ny rapport gav koloniminister Iain Macleod i 1961 sine embedsmænd ordre til, at de senere regeringer under ingen omstændigheder måtte få fingre i materiale, som “kunne sætte Hendes Majestæts regering i forlegenhed”.
Fx fik embedsmænd i Kenya ordre til at brænde eller smide skadelige dokumenter i havet på “dybt og strømfrit vand”. Andre dokumenter blev fløjet til Storbritannien og opmagasineret i et hemmeligt arkiv i Buckinghamshire, hvor de har ligget skjult i mere end 50 år.
I 2011 vandt tidligere kenyanske oprørere ret til at lægge sag an mod den britiske regering, og udenrigsministeriet lovede at offentliggøre 8.800 sagsmapper fra 37 kolonier. Blandt papirerne er rapporter om tortur og mord på over 1.000 kenyanske oprørere, bl.a. et tilfælde, hvor en mand blev “ristet i live”.
1.200 sagsmapper er hidtil blevet offentliggjort. Resten forventes frigivet i 2013.
De ødelagte papirer indeholdt efter al sandsynlighed oplysninger om:
● Britiske soldaters brutale massakre på 24 ubevæbnede landsbyboere i nutidens Malaysia i 1948.
● Briternes fremgangsmåder i Yemen. Her drev den britiske hærs efterretningskorps i 1960’erne et hemmeligt torturcenter.
● Tvangsforflyttelsen af den oprindelige befolkning på øen Diego Garcia. USA ville bruge øen som militærbase, og briterne deporterede ca. 1.500 lokale til Mauritius.