Derfor blev Hongkong igen kinesisk

Hvad fik briterne til at opgive kravet på kronkolonien?

Storbritannien gav i 1997 Hongkong tilbage til Kina. Årsagen var, at det politisk, økonomisk og geografisk var umuligt for briterne at opretholde kravet på kronkolonien.

Hongkong blev britisk i 1842, efter Storbritannien havde vundet den såkaldte første opiumskrig mod Kina. Som en del af fredsaftalen afstod det militært svage Kina Hongkong til briterne for altid.

Øen blev hurtigt til en vigtig flådebase og handelsby for Det Britiske Imperium, som tjente formuer på at eksportere opium til Kina.

I 1860 overtog briterne desuden halvøen Kowloon, og i 1898 lejede de en endnu større bid af fastlandet, som blev kaldt for De Nye Territorier.

Da lejeperioden nærmede sig sin afslutning i 1997, krævede Kina alle tre områder tilbage. I princippet kunne briterne have beholdt Hongkong og Kowloon, som ikke var omfattet af aftalen. Men de besluttede at give det hele tilbage.

Rent praktisk var det nemlig blevet en umulighed at adskille Hongkong-bydelene fra fastlands-forstæderne og andre øer i området. Fx ville det have afskåret Hongkong fra dens internationale lufthavn.