Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor blev Hongkong igen kinesisk

Hvad fik briterne til at opgive kravet på kronkolonien?

Storbritannien gav i 1997 Hongkong tilbage til Kina. Årsagen var, at det politisk, økonomisk og geografisk var umuligt for briterne at opretholde kravet på kronkolonien.

Hongkong blev britisk i 1842, efter Storbritannien havde vundet den såkaldte første opiumskrig mod Kina. Som en del af fredsaftalen afstod det militært svage Kina Hongkong til briterne for altid.

Øen blev hurtigt til en vigtig flådebase og handelsby for Det Britiske Imperium, som tjente formuer på at eksportere opium til Kina.

I 1860 overtog briterne desuden halvøen Kowloon, og i 1898 lejede de en endnu større bid af fastlandet, som blev kaldt for De Nye Territorier.

Da lejeperioden nærmede sig sin afslutning i 1997, krævede Kina alle tre områder tilbage. I princippet kunne briterne have beholdt Hongkong og Kowloon, som ikke var omfattet af aftalen. Men de besluttede at give det hele tilbage.

Rent praktisk var det nemlig blevet en umulighed at adskille Hongkong-bydelene fra fastlands-forstæderne og andre øer i området. Fx ville det have afskåret Hongkong fra dens internationale lufthavn.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul