Wikipedia

Det Britiske Imperium: En kolonimagts storhed og fald

Afviklingen af Det Britiske Imperiums kolonier tog lang tid og var samtidig afslutningen på en af verdens mest succesfulde kolonimagters historie.

Med territorier på alle klodens kontinenter var Det Britiske Imperium verdenshistoriens største kolonimagt, da det var på sit højeste i 1921.

Imperiet bestod af alle de områder, som briterne med militær magt havde erobret, og både kolonier, mandatområder, dominions og protektorater dannede tilsammen det gigantiske imperium.

De erobrede områder var alle underlagt britisk kontrol.

Karl 2. Stuart ca. 1660

I begyndelsen af 1600-tallet begyndte englænderne deres oversøiske kolonieventyr. I hård konkurrence med bl.a. Holland og Spanien kæmpede de om at få mest mulig jord til den engelske krone.

John Michael Wright, Culture Club/Getty Images

I 1660 herskede England over De Britiske Øer og havde besiddelser i Nord- og Sydamerika, Afrika og Asien.

Lloyd George 1921

I 1921 var Det Britiske Imperium verdenshistoriens største, og ca. en fjerdele af jordens befolkning levede på britisk jord. I 1776 havde briterne ellers mistet et stort areal, da USA krævede deres selvstændighed.

John Michael Wright, Culture Club/Getty Images

“Solen går aldrig ned over Det Britiske Imperium”, lød et ordsprog fra dengang, riget var verdens største.

Boris Johnson 2020

I dag er Det Britiske Imperium fortid. Den sidste koloni, Hongkong, blev i 1997 overdraget til Kina, og det britiske areal tæller nu hovedsageligt England, Skotland, Wales, Nordirland og Gibraltar.

En række af de tidligere kolonier er i dag frivillige medlemmer af personalunionen “Commonwealth”. Dermed har de officielt den britiske regent som statsoverhoved, men landene er helt selvstændige.

Arno Mikkor

Lande som Canada og Australien har stadig den britiske regent som officielt statsoverhoved, men Storbritannien har ingen indflydelse i landene.

Kina var den sidste koloni

Den britiske ekspansion begyndte allerede i 1500-tallet med erobringen af Wales og sluttede først i årene lige efter 1. verdenskrig.

Selve afkoloniseringen fandt dog først sted i årtierne efter 2. verdenskrig, hvor en lang række lande krævede selvstændighed.

I 1997 afstod Storbritannien landets sidste koloni, Hongkong, til Kina som en administrativ region.