Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad havde ­Columbus med til Amerika?

På rejsen over Atlanten havde Columbus og besætningen regnet med, at deres vigtigste last var et brev. I stedet viste det sig at være glasperler.

Library of Congress

Christoffer Columbus rejste fire gange til den nye verden mellem 1492 og 1502. Planen var oprindeligt at finde en vestlig rute til de lukrative krydderi- og silkemarkeder i Asien, men i stedet stødte han på et hidtil ukendt kontinent – Amerika.

På den første rejse medbragte Columbus ting, som kunne lette handlen med asiaterne – fx et officielt brev fra den spanske kong Ferdinand 2. og dronning Isabella.

Brevet blev dog ikke nødvendigt, eftersom Columbus i stedet mødte de indfødte indianere på nutidens Bahamas. Han fandt hurtigt ud af, at de aldrig havde set glas før og heller ikke kendte til jern.

© Shutterstock

Derfor gav han de indfødte glasperler, små bjælder og skospænder i bytte for bl.a. guld og krydderier, som var væsentlig mere værd for europæerne.

Columbus skrev efterfølgende i sin dagbog: “Vi gav dem mange ting af ringe værdi, og det var utroligt at se, hvor glade og venligt stillede det gjorde dem over for os”.

På sine efterfølgende rejser medbragte Columbus væsentlig mere, bl.a. kvæg og grøntsager, for at lette kolonisternes liv i den nye verden.

Læs også:

Kolonier

Hvorfor er Guantánamo amerikansk?

2 minutter
Kolonier

Hvordan blev Cypern splittet i to?

1 minut
Kolonier

Spansk sølv var en guldgrube

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul