Shutterstock
Sort barn og soldat ved hytte

Hvorfor ville Frankrig have Niger som koloni?

Sidst i 1800-tallet kastede franske kolonister sultne blikke efter Niger. Det afrikanske land havde ingen råstoffer af særlig værdi, men var til gengæld placeret helt perfekt på Afrika-kortet.

Hvordan skal vi dele Afrika imellem os? Dét var det store spørgsmål, da Europas kolonimagter mødtes ved en konference i Berlin den 15. november 1884.

Indtil da havde europæerne primært bygget handelsstationer langs Afrikas kyster for at handle med de indfødte, men nu vendte kolonisterne deres blikke mod de store rigdomme i Afrikas indre.

En af deltagerne, Frankrig, gik fra konferencen i Berlin med lovning på betydelige besiddelser på det store kontinent.

Blandt Frankrigs potentielt nye kolonier var Niger, og få år efter konferencen sendte franskmændene flere ekspeditioner til Afrika for at gøre krav på området.

Ekspeditionerne var "skæmmet af grusomheder" og "blev berygtet" for at plyndre, voldtage og dræbe civile, mens franskmændene undertvang sig Niger.

I 1922 blev landet officielt en koloni i Fransk Vestafrika.

Niger lå perfekt placeret

En væsentlig faktor bag Frankrigs kolonisering var jagten på råvarer til landets voksende industri.

Desværre for franskmændene havde Niger ikke mange naturressourcer, men var dog rig på bl.a. jordnødder og viste sig senere også at have masser af uran.

Hvad Niger ikke havde i råvarer, havde kolonien til gengæld i strategisk betydning. Landet gav adgang til en af Afrikas største floder, Nigerfloden, hvilket gav franskmændene kontrol over en af Vestafrikas vigtigste transportveje.

Desuden gav Nigers geografiske placering franskmændene mulighed for at kontrollere handelsruterne igennem Sahara og på den måde forhindre andre europæiske kolonimagter i at få fodfæste i området.

Niger fik omsider sin selvstændighed i 1960, men har siden været plaget af fattigdom, tørke og borgerkrige.

Selvstændigheden blev startsskudet til kaos

Efter årtier med fransk overherredømme fik Niger omsider sin selvstændighed i 1960. Den historiske milepæl skulle blive begyndelsen på en tid med udvikling og velstand, men i stedet endte Niger som et af verdens fattigste og mest underudviklede lande.