Arkæologer har undersøgt 258 skeletter fra to inka-gravpladser...

Inka-grave viser spansk brutalitet

Skeletterne fra to inka-gravpladser i Peru afslører, hvor nådesløse 1500-tallets spanske erobrere var.

For første gang nogensinde har forskere fundet fysiske beviser på de spanske conquistadorers blodige fremfærd i 1500-tallets Peru. Et amerikansk-peruviansk forskerhold har undersøgt 258 skeletter fra to inka-gravpladser ikke langt fra hovedstaden Lima.

“Skaderne på skeletterne ligner ikke noget, vi tidligere har set. Mange af disse mennesker led en brutal og forfærdelig død”, siger antropolog Melissa Murphy fra University of Wyoming, som har deltaget i undersøgelsen.

I flere tilfælde har forskerne fundet skudhuller i kranierne, mens andre bogstavelig talt er blevet knust med forskellige slagvåben såsom køller og morgenstjerner – tunge metalkugler med pigge, som blev svinget i en kæde. Ifølge forskerne kan de sidstnævnte våbentyper være blevet brugt af de indianerstammer, som spanierne allierede sig med. Andre skeletter viser tydelige tegn på at være blevet stukket eller slået med spidse våben gentagne gange.

De døde er på brutal vis dræbt med skud, stik eller voldsomme slag.

“Hvem, der end har dræbt disse mennesker, har også ønsket at afskrække de overlevende”, siger arkæologen Steven Wernke fra Vanderbilt University i Nashville, USA.

De to gravpladser blev udgravet allerede i 2007, men først nu har eksperter undersøgt alle de fundne skeletter. Forskerne mener, at i hvert fald den ene af gravpladserne muligvis stammer fra 1536, da spanierne knuste et stort inka-oprør i området.

Måske er du interesseret i...

Læs også