Public domain

Tyskland undskylder for folkedrab

Efterkommere af ofrene for folkedrabet i 1908 kræver dog meget mere end en undskyldning og klatskillinger.

Op mod 80.000 stammefolk mistede livet under folkedrabet i Namibia i begyndelsen af 1900-tallet. Det har den tyske regering nu sagt undskyld for. Folkedrabet blev begået mellem 1904 og 1908 i det, der dengang var kolonien Tysk Sydvestafrika.

“Vi vil nu officielt kalde disse hændelser, hvad de set ud fra dagens perspektiv var: Et folkedrab”, udtaler den tyske udenrigsminister, Heiko Maas.

Folkedrabet begyndte, da hererostammen gjorde oprør mod de tyske kolonister. Tyske tropper knuste oprørshæren og jog den ud i Omahekebørkenen sammen med stammernes kvinder og børn. I den golde ørken døde stammefolkene som fluer af tørst og sult.

Tyskerne sendte knogler og kranier fra de døde stammekrigere hjem til Tyskland, for at de kunne bruges i undersøgelser, der beviste den hvide races overlegenhed.

Kort over Namibia

Omahekeørkenen ligger i de østlige egne af nutidens Namibia. Her tørstede tusindvis af hereroer ihjel.

© Shutterstock, Public domain

Høvdinge kræver mere end en undskyldning

Sammen med ministerens undskyldning følger en gave på lidt over otte milliarder kroner i form af donationer til genopbygnings- og udviklingsprojekter i de områder af Namibia, hvor folkedrabet fandt sted.

Men det beløb er langtfra nok, mener utilfredse høvdinge fra hererostammen. De truer med at lægge sag an mod den tyske stat og kræver op mod 750 milliarder kroner i erstatning.