Lucas Horenbout, Hans Holbein the Younger, Wikimedia Commons, Historic England
Henrik 8. og Katarina af Aragonien

Amatørarkæolog finder guldsmykke med Henrik 8.s initialer

En engelsk metaldetektor-entusiast gjorde store øjne, da han fandt en smukt guldhalskæde indgraveret med initialerne H+K – ikke mindst da det viste sig, at smykket var 500 år gammelt.

Engelske Charlie Clarke havde en særdeles heldig fredag den 13., da han fredag den 13. december 2019 gik en tur med sin metaldetektor på en mark i Warwickshire i det centrale England. Af jorden dukkede nemlig et smykke op, der har forbindelse til selveste Henrik 8.

“Jeg skreg som en lille skolepige, hvis jeg skal være ærlig”, udtalte Clarke om hans reaktion på fundet.

Smykket består af en lang guldkæde med et vedhæng i guld besat med ædelstene. På den ene side af vedhænget ses bogstaverne H og K slynget sammen og med teksten “+TOVS+IORS” nedenunder, dvs. “toujours”, som er fransk for “for evigt”. På den anden side af vedhænget står der ligeledes på den tids fransk: “+TOVT IOVRS LOIALL+” – ”For evigt tro”.

Henrik 8. og Katarina af Aragonien

Henrik 8. var gift med Katarina af Aragonien i 23 år, men kærligheden visnede, da hun ikke fødte ham en søn.

© Public Domain

Troskaben varede ikke længe

Men smykkets “H” og “K” forblev ikke evigt tro. Clarke gav smykket til de engelske myndigheder og British Museum har siden dateret det til 1509-1530, hvilket betyder, at smykkets H og K næsten med sikkerhed er Henrik 8. og Katharina af Aragonien. De blev gift i 1509, og ægteskabet annulleret igen i 1533, da Henrik 8. havde set sig varm på adelsfrøkenen Anne Boleyn.

Det er endnu ikke lykkedes historikerne at fastslå den præcise ejermand til smykket. “Men dets kvalitet er af en sådan grad, at det helt sikkert enten blev bestilt af den højere adel eller et højt rangerende medlem af hoffet”, forklarer Rachel King, kurator på British Museum.

Henrik 8. og Katarina af Aragonien smykke

Smykket kan måske have været givet væk som en præmie under en ridderturnering. Designet minder om et andet smykke givet under en ridderturnering i 1521.

© Historic England