Royal Museums Greenwich/Johan Danckerts

Berømt skibsvrag fundet ud for Englands kyst

I 14 år har arkæologer holdt på en gigantisk hemmelighed: De har ikke kun fundet men også bjerget store dele af et kongeskib, der for briterne er lige så vigtigt som Titanic og krigsskibet Mary Rose.

Tre engelske dykkere og et hold marinearkæologer har siden 2008 holdt på en hemmelighed af de helt store. I løbet af 14 år har de bjerget vraget af Gloucester – et kongeskib fra 1654 med en højdramatisk historie.

Nu er de omsider parat til at dele nyheden med resten af verden.

Gloucester var den 6. maj 1682 på vej sydpå langs den engelske kyst, da Nordsøens kraftige vinde fik skibet til at gå på grund ud for Norfolks kyst. Ombord var bl.a. hertugen af York, den senere Jakob 2. af England (James 2.) og John Churchill den senere hertug af Marlborough og forfader til Winston Churchill.

Begge VIP-gæster overlevede skibsforliset, mens ca. 250 besætningsmedlemmer omkom.

Som det første opdagede dykkerne nogle af Gloucesters 60 kanoner på havbunden.

© University of East Anglia

Hunde kom først i redningsbådene

“Vraget er en maritim historikers drøm. Det er uden fortilfælde, fordi det er et kongeligt skibsvrag”, fortæller Dr. Benjamin W.D. Redding fra University of East Anglia, der har deltaget i bjærgningen.

Gloucesters forlis blev så fatalt, fordi Englands fremtidige konge tøvede alt for længe med at rømme sit skib, og ingen måtte betræde de tililende redningsfartøjer, før kronprinsen.

Den senere kong Jakob 2. blev efterfølgende kritiseret for at have udvist betydelig større bekymring for sine hundes sikkerhed og for skattekisten om bord, end han gjorde for sine mænd.