CRCC, The Picture Art Collection/Imageselect & Europeana/Nationalmuseum
marie-antoinette, von fersen, kirje

Breve afslører Marie Antoinettes elsker

Ny teknik gør det muligt at læse forbudte elskovs-ord. Den svenske greve Axel von Fersen var helt forgabt i Frankrigs dronning.

En avanceret scanner har gjort det muligt for franske forskere at læse otte censurerede brev, som den svenske greve Axel von Fersen skrev til Frankrigs dronning Marie Antoinette.

Forskerne kan derfor – med 230 års forsinkelse – omsider besvare spørgsmålet: Var von Fersen dronningens nære ven eller hendes elsker?

Brevene blev sendt til Marie Antoinette under den franske revolution, mens hun og hendes ægtemand – Ludvig 16. – sad fængslet.

Kobber gjorde teksten læselig

De revolutionære åbnede alle breve til og fra dronningen – og stregede sætninger ud, som dronningen ikke måtte læse.

En såkaldt XRS-scanner har gjort det muligt for franske forskere at bringe de overstregede linjer frem i lyset, fordi blækken som censorerne brugte, havde et andet indhold af kobber end den, von Fersen skrev med.

marie-antoinette, conciergerie

Marie Antoinette blev konstant overvåget, mens hun sad indespærret i fængslet Conciergerie midt i Paris.

© André Lage Freitas

Greven forgudede den fængslede dronning

“For første gang kan vi nu læse de dele af von Fersens breve, som så omhyggeligt blev slettet. Han erklærer uden omsvøb sine følelser for dronningen”, forklarer lederen af det det franske nationalarkivs såkaldte REX projekt.

Det første afkodede brev er dateret 4. januar 1792 og heri skriver von Fersen:

“Jeg vil nu afslutte dette brev, men ikke uden at fortælle dig – min kære og blide ven – at jeg elsker dig vanvittig højt, og at der aldrig er et øjeblik, hvor jeg ikke forguder dig.”

Året efter blev både Marie Antoinette og hendes ægtemand henrettet af de revolutionære.