Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere finder banen der gjorde Henrik 8. til tyran

I 1536 styrtede Englands konge under en ridderturnering og kom i klemme under sin hest. Nu har arkæologer fundet ulykkesstedet, som for altid ændrede majestæten.

Nawrocki/ClassicStock/Getty Images

Henrik 8. elskede lansedueller til hest, og han var kendt for at være en frygtindgydende ridder. Men under en dyst i januar 1536 på majestætens slot Greenwich Palace i London gik det galt.

Kongen fik sin tunge harniskklædte hingst ned over sig og blev slået bevistløs.

Henrik 8. kom sig aldrig over de skader, som han pådrog sig, og smerterne forvandlede ham fra en mild hersker til en ondskabsfuld tyran.

Nu har forskere fra University of Greenwich lokaliseret det historisk vigtige sted, som på dramatisk vis fik indflydelse på England i 1500-tallet.

Henrik 8.

Henrik 8. blev portrætteret fem år før det uhyggelige styrt på ridderbanen. Dengang var han en slank, muskuløs og livsglad mand i sin bedste alder.

© Royal Collection

Greenwich Palace blev efter Henrik 8.'s død revet ned, og området kom i stedet til at huse et stort hospital.

For at lokalisere ridderbanen måtte forskerne derfor ty til jordradar, der sender elektromagnetiske bølger ned i jorden, hvorfra de tilbagekastes.

På billederne kunne forskerne se omridset af en ottekantet tribune, hvorfra prominente tilskuere i 1500-tallet fulgte med i kongens ridderdyster.

Se vores store artikel om, hvordan ulykken ændrede Henrik for altid:

Henrik 8., Greenwich Palace

Jordradarens grynede billeder afslører to oktogoner i de røde cirkler. Greenwich Palace var netop kendt for sine ottekantede tribuner.

© Captivate, Wessex Archaeology

“Det er usandsynligt, at oktogonen ikke skulle være det ene af de to tårne, som lå ved banen,” forklarer projektlederen Simon Withers fra University of Greenwich.

Ifølge målingerne ligger banen i dag knap to meter under jorden.

På Henrik 8.s tid var den 200 m lang, så riddernes heste kunne nå op i fart, inden de to modstandere tørnede sammen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul