Alamy

GALLERI: Elizabeths eventyrlige liv

Den britiske dronning Elizabeth 2. er død. Hendes liv var præget af både 2. verdenskrigs rædsler, Det Britiske Imperiums fald og store skandaler i familien.

Velkommen til verden

Prinsesse Elizabeth kommer til verden den 21. april 1926. At hun endte som briternes dronning skyldes, at hendes onkel, Edward 8., må abdicere pga. sit forhold til den borgerlige Wally Simpson i 1936. Dermed overtager Elizabeths fars gren af familien tronen.

Wikimedia Commons

Prinsessen vokser op

Som barn bliver Elizabeth undervist hjemme på Buckingham Palace sammen med sin lillesøster, prinsesse Margaret. Hun beskrives som glad, opmærksom og intelligent. Winston Churchill er meget betaget af hende.

Wikimedia Commons

Elizabeth i krig

Den kongelige familie nægter under krigen at lade sig evakuere til Canada – trods de tyske luftangreb mod Storbritannien. Da Elizabeth bliver 18 tager hun en uddannelse som mekaniker i hæren.

Ministry of Information / Wikimedia Commons

Den forelskede prinsesse

Allerede som 13-årig får Elizabeth et godt øje til den 18-årige flådekadet Philip Mountbatten. De begynder at skrive sammen, og to år senere har prinsessen bestemt sig. Brylluppet står i Westminster Abbey i 1947.

Nationaal Archief / Wikimedia Commons

Baby Charles

Det unge par unge par flytter ind i Clarence House i London for at være sig selv – Philip skal først vænne sig til livet som kongelig. Året efter (1948) føder Elizabeth deres første barn, Charles. Dermed er arvefølgen sikret.

Wikimedia Commons

Til kroning i guldkaret

Millioner af briter trængtes om fjernsynene, da Elizabeth 2, officielt blev kronet den 2. juni 1953. Begivenheden i Westminster Abbey blev tv-transmitteret på trods af premierminister Winston Churchills protester.

Library and Archives of Canada / Flickr

Indsat med stil

I slutningen af kroningsceremonien får Elizabeth "The Imperial State Crown" på hovedet. Den er smykket med af 2.868 diamanten, 273 perler, 17 safirer, 11 smaragder og fem rubiner.

Cecil Beaton / Wikimedia Commons

Den lange afsked

Det britiske imperium nåede sin største udbredelse i 1913, hvor hver fjerde jordbo var britisk undersåt. Under Elizabeth mistede briterne bl.a. Ghana (1957), Cypern (1960), Tanzania (1961). Qatar (1971), Bahama (1973) og Rhodesia (1980).

Library and Archives Canada / Flickr

Den kongelige familie

Charles (født 1948) er som den førstefødte selvskrevet til positionen som kronprins. Han har forberedt sig til sin livsopgave ved at studere arkæologi, antropologi og historie i Cambridge (mag.art. i 1975).

The British Monarchy / Flickr

Den kongelige familie

Anne (1950) giftede sig efter flere romancer med kaptajn Mark Philips, men ægteskabet var ikke lykkeligt. Parret blev skilt, og i dag er prinsessen gift med viceadmiral Timothy Laurence. Hun har travlt med at passe sine protektorater.

The British Monarchy / Flickr

Den kongelige familie

Andrew (1960) beskrives som Elizabeths yndlingssøn. Han meldte til flåden og deltog aktivt i Falklandskrigen som helikopterpilot (1982). Efter anklager om sex med en mindreårig blev han i 2021 frataget apanage og alle kongelige opgaver.

The British Monarchy / Flickr

Den kongelige familie

Edward (1964) stiftede som 27-årig et tv-produktionsselskab, der især tjente penge på film om den kongelige familie. At han således udnyttede sin position udløste kritik. Siden 2002 har han koncentreret sig om sine kongelige opgaver.

The British Monarchy / Flickr

På rejse med kronen

Selvom det britiske imperium er skrumpet alvorligt ind, er Elizabeth fortsat overhoved i et anseeligt rige, der i begyndelsen af 1950'erne foruden Storbritannien består af 15 Commonwealth-lande – blandt dem Australien (billedet, 1970).

Queensland State Archives / Wikimedia Commons

Partydronning

På Buckingham Palace i hjertet af London indbyder dronningen ved særlige lejligheder til hofmiddag. Under G7-topmødet i 1977 var bl.a. USA's præsident Jimmy Carter, Vesttysklands kansler Helmut Schmidt og Canadas premierminister Pierre Trudeau på gæstelisten.

National Archives and Records Administration / Wikimedia Commons

Annus Horribilis

“1992 er ikke et år, jeg vil se tilbage på med udelt glæde. Det har vist sig at være et annus Horribilis”, siger dronningen. Hvad bød året på? Charles og Andrew blev separeret, prinsesse Anne skilt, og slottet Windsor brændte.

Shutterstock

Dianas død

  1. august 1997 dør prinsesse Diana i et tragisk biluheld i Paris. Hun er skilt fra Charles, og i fem dage afviser dronningen at flage på halvt. Folkestemningen er på lavpunktet, da premierminister Tony Blair omsider taler dronningen til fornuft.
Robert Sullivan / Flickr

Monark i en menneskealder

Den 6. februar 2022 har Elizabeth 2. regeret Storbritannien i 70 år og kan fejre sit platin-jubilæum. Det gør dronningen til den længstsiddende britiske monark nogensinde – og en af de længstsiddende i verden. Hun halter dog efter Frankrigs Solkonge, Ludvig 14., der regerede i 72 år og 110 dage.

Ralph P.H. / Wikimedia Commons