Henrik 8. fodrede sine gæster halvt ihjel
Kilotunge lammelår, spidstegte påfugle og katedraler bygget i sukker. Intet blev sparet eller overladt til tilfældighederne, når Englands kong Henrik 8. holdt banket. Ædegilderne skulle nemlig meget mere end blot stille gæsternes sult.

14 retter mad og masser af vin skulle gæsterne igennem, når Henrik 8. holdt fest.
Fadene på buffeten var næsten tomme, og gæsterne stopmætte, da buldrende lyde påkaldte alles opmærksomhed.
Udenfor saluterede talrige kanoner og fyldte luften med brag efter brag, før tjenerne åbnede porten på vid gab – ind trådte en gruppe festligt udklædte mænd med Henrik 8. i spidsen.
Den engelske konge morede sig højlydt, da ingen af hans gæster genkendte ham, men kongen havde en endnu bedre overraskelse i ærmet.
Midt i munterheden blev fade på ny båret ind i salen, og ædegildet begyndte forfra. “To hundrede eller flere retter af kostbart kød og mere – allesammen smukt anrettede – kom på bordet”, fortæller en samtidig kilde.
“På denne måde gik natten med at spise, danse og andre storslåede foretagender – til kongens store fornøjelse og til den forsamlede adels billigelse”.
Henrik 8., Englands konge fra 1509 til 1547, holdt af god mad, og ædegilderne, han inviterede til, var vidt berømte.
Menuen og gæsternes placering i salen var altid planlagt ned til allermindste detalje, for Henrik vidste, at det var lettere at knuse modstanderne ved middagsbordet end på slagmarken.
Henrik 8. var dyr i drift
Henrik 8. havde hårdt brug for magtdemonstrationer som de store banketter. Kun 24 år var gået, siden hans far, Henrik Tudor, i 1485 kom til magten efter en 85 år lang og blodig borgerkrig kendt som rosekrigene.
Nu havde sønnen arvet magten, men mange engelske adelsmænd mente stadig, at den bedste mand tabte borgerkrigen, og at Tudor-familien ikke havde ret til tronen.
For kongen gjaldt det derfor om at vise, at han kunne garantere England ro og velstand. For at overbevise tvivlerne om sine evner lod Henrik 8. blandt andet en række skibe bygge, som blev begyndelsen til den senere så mægtige Royal Navy – Englands stærke flåde.
Han tog også de første skridt til at skabe et nationalt postvæsen. Og så inviterede han på middag. Banketterne skulle vise adel, stormænd og fremmede udsendinge, at Henrik havde rigdom og magt nok til at knuse alle modstandere og belønne sine venner.
Kongen holdt sine ekstravagante gæstebud i Den Store Hal, et rektangulært rum, der siden middelalderen havde været samlingspunktet på alle engelske slotte.
På Hampton Court, som hørte til blandt de største og vigtigste af kongens omkring 60 slotte, kunne Den Store Hal rumme omkring 336 gæster.
Alle skulle placeres i overensstemmelse med rang og stand efter nøje fastlagte regler, så bordplanen var lidt af et puslespil.
De fornemste gæster fik plads ved højbordet, der stod på tværs ved ende- væggen fjernest indgangen. Jo tættere gæsten sad på kongen, desto vigtigere var han eller hun.
Tre andre langborde blev placeret på langs i salen, så de sammen med kongens højbord dannede et stort E – her sad mindre fornemme gæster, men også de blev bænket efter vigtighed. Jo tættere på døren, desto tættere på at være ude i kulden i mere end bogstavelig forstand var han eller hende.
For at ingen skulle være i tvivl om, hvem festens hovedperson var, “tog kongen sæde under The Cloth of Estate (en baldakin, red.) og befalede, at ingen skulle forlade bordet”, beretter en af deltagerne ved kongens banketter.
Foran kongens tallerken stod desuden et enormt saltkar af sølv, mens resten af selskabet måtte nøjes med at dyppe knivspidsen i mindre prangende bægre.
Henrik 8's livret: kød med kød til
Mens menigmand sjældent havde råd til kød og fisk, bugnede Henriks bord af disse luksusvarer.
På hverdage spiste hoffets mest magtfulde mænd godt et kg kød, men til festerne nedsvælgede de og gæsterne betydelig større mængder, fordi alle skulle smage oksekød, lam, kalv og kaniner.
Duer, gæs, fasaner og sågar ugler stod også på den kongelige menu. Dertil kom laks og skaldyr.
Når kongen for alvor skulle imponere Englands overklasse, serverede han en påfugl, men også ristet svane blev anset for at være en delikatesse.
Ofte blev svanen serveret med en guldkrone på hovedet, og det elegante dyr har siden været så nært forbundet med de kongelige, at englænderne i dag stadig har forbud mod at spise svane uden skriftlig tilladelse fra dronningen.
Mellem bjergene af kød kunne Henrik 8.s gæster finde kogte gulerødder, majroer og radiser, mens salat blev serveret med forsigtighed.
Frisk frugt og grønt anså datidens læger for at være sundhedsskadeligt: “Pas på med grønne salater og rå frugter, for de vil gøre din herre syg”, advarer en kogebog fra år 1500 ligefrem Englands kokke.