Wikimedia

Hjerneskade gjorde Henrik 8. utilregnelig og impotent

Henrik 8. var berygtet for sit voldsomme temperament, var impotent og henrettede to af sine koner. Nu har forskere måske fundet forklaringen på kongens vanskelige gemyt.

Henrik 8. hjerneskadet i ridderturnering

Den engelske kong Henrik 8. er en af historiens mest kontroversielle figurer. Han var gift i alt 6 gange, henrettede to af sine koner og hans strid med den katolske kirke førte til reformationen.

Henrik 8. havde et kolerisk og uforudsigeligt temperament, og det har amerikanske hjerneforskere nu fundet en mulig årsag til.

De mener, at Henrik under en ridderturnering pådrog sig en hjerneskade, der ændrede hans personlighed.

Fra klog monark til impotent hidsigprop

Historikere er enige i, at han skifter karakter”, siger Arash Salardini fra Yale Memory Clinic, der leder den amerikanske undersøgelse.

I sine yngre dage er Henrik en rolig, intelligent mand, som træffer kløgtige politiske og militære valg, men i de senere år bliver han mere impulsiv og fremstår uforudsigelig, hidsig og glemsom.

En lanse gennem visiret

Forskerne har undersøgt Henriks sundhedsmæssige tilstand gennem breve og andre historiske kilder og fundet symptomer, der tyder på en hjerneskade.

De fleste af symptomerne er lokaliseret i den del af hjernen, der har indflydelse på hukommelse, organisering, impulskontrol og produktion af hormoner.

Henrik 8. var en dygtig rytter og en ivrig deltager i ridderturneringer, og forskerne mener, at to konkrete ulykker satte sig varige spor i monarkens hoved.

I en turnering i 1524 trængte en modstanders lanse gennem det royale visir og slog Henrik bevidstløs.

Og i januar 1536 fik han en hest ned over sig og var bevidstløs i 2 timer. En ulykke, som hjerneforskerne mener er hovedårsagen til Henriks uforudsigelige opførsel i sine senere år.

Andre sideeffekter ved en traumatisk hjerneskade er nedsat produktion af testosteron og andre hormoner - noget, som kan medføre impotens, som man ved, at Henrik led af.

Henrik 8. ændrede Europas historie

Arash Salardini finder det “interessant, at moderne europæisk historie kan være blevet ændret markant på grund af et slag i hovedet”.

Henrik den 8. er især kendt for sin strid med den katolske kirke.

Da Henrik ønskede at få annulleret sit ægteskab med sin første kone, Catherine af Aragon, fordi han ville giftes med Anne Boleyn, nægtede kirken at annullere ægteskabet.

Striden endte med den engelske reformation og dannelsen af den engelske kirke.