Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjerneskade gjorde Henrik 8. utilregnelig og impotent

Henrik 8. var berygtet for sit voldsomme temperament, var impotent og henrettede to af sine koner. Nu har forskere måske fundet forklaringen på kongens vanskelige gemyt.

Wikimedia

Henrik 8. hjerneskadet i ridderturnering

Den engelske kong Henrik 8. er en af historiens mest kontroversielle figurer. Han var gift i alt 6 gange, henrettede to af sine koner og hans strid med den katolske kirke førte til reformationen.

Henrik 8. havde et kolerisk og uforudsigeligt temperament, og det har amerikanske hjerneforskere nu fundet en mulig årsag til.

De mener, at Henrik under en ridderturnering pådrog sig en hjerneskade, der ændrede hans personlighed.

Fra klog monark til impotent hidsigprop

Historikere er enige i, at han skifter karakter”, siger Arash Salardini fra Yale Memory Clinic, der leder den amerikanske undersøgelse.

I sine yngre dage er Henrik en rolig, intelligent mand, som træffer kløgtige politiske og militære valg, men i de senere år bliver han mere impulsiv og fremstår uforudsigelig, hidsig og glemsom.

En lanse gennem visiret

Forskerne har undersøgt Henriks sundhedsmæssige tilstand gennem breve og andre historiske kilder og fundet symptomer, der tyder på en hjerneskade.

De fleste af symptomerne er lokaliseret i den del af hjernen, der har indflydelse på hukommelse, organisering, impulskontrol og produktion af hormoner.

Henrik 8. var en dygtig rytter og en ivrig deltager i ridderturneringer, og forskerne mener, at to konkrete ulykker satte sig varige spor i monarkens hoved.

I en turnering i 1524 trængte en modstanders lanse gennem det royale visir og slog Henrik bevidstløs.

Og i januar 1536 fik han en hest ned over sig og var bevidstløs i 2 timer. En ulykke, som hjerneforskerne mener er hovedårsagen til Henriks uforudsigelige opførsel i sine senere år.

Andre sideeffekter ved en traumatisk hjerneskade er nedsat produktion af testosteron og andre hormoner - noget, som kan medføre impotens, som man ved, at Henrik led af.

Henrik 8. ændrede Europas historie

Arash Salardini finder det “interessant, at moderne europæisk historie kan være blevet ændret markant på grund af et slag i hovedet”.

Henrik den 8. er især kendt for sin strid med den katolske kirke.

Da Henrik ønskede at få annulleret sit ægteskab med sin første kone, Catherine af Aragon, fordi han ville giftes med Anne Boleyn, nægtede kirken at annullere ægteskabet.

Striden endte med den engelske reformation og dannelsen af den engelske kirke.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul