Da dronning Elizabeth 2. gik bort som 96-årig den 8. september 2022, havde hun siddet på den britiske trone i hele 70 år og 214 dage – den længste periode for en britisk regent nogensinde.
I løbet af de mange år varierede antallet af lande, som Elizabeth 2. regerede over, fordi flere stater kappede båndene til Storbritannien og blev republikker.
Samlet regerede Elizabeth 2. over hele 32 forskellige, suveræne stater, hvoraf 15 af dem stadigvæk havde Elizabeth 2. som øverste statsoverhoved ved hendes død.
Afrikanerne sagde farvel
Elizabeths regeringstid var præget af store omvæltninger, hvor det mægtige britiske imperium langsomt gik i opløsning.
Fra at være et globalt storrige skrumpede imperiet ind, i takt med at et større og større antal kolonier i Afrika og Caribien i 1960'erne og 1970'erne opnåede selvstændighed fra briterne.
De fleste af de nye afrikanske lande havde typisk Elizabeth 2. som monark i nogle få år efter deres selvstændighed, hvorefter de blev republikker med parlamentarisk styre.
På den måde mistede Elizabeth 2. sit herredømme over bl.a. Ghana, Nigeria, Uganda og Malawi.
De eksotiske øer blev
I Caribien og Stillehavet var billedet anderledes. Her regerede Elizabeth 2. over en perlerække af småstater, som også blev selvstændige i løbet af 1970'erne.
Mens de afrikanske lande brød med Elizabeth 2., gik det anderledes med de små østater. Størstedelen af østaterne så en politisk og økonomisk fordel i at have dronningen af Storbritannien som regent, og de fleste af dem besluttede at forblive tro mod den britiske trone.
Den dag i dag har eksotiske østater som Salomonøerne, Tuvalu og Saint Lucia stadig den britiske regent – nu Charles 3. – som overhoved.