National Archives of Malawi
Dronning Elizabeth 2.

Hvor mange lande har dronning Elizabeth 2. regeret over?

Da dronning Elizabeth 2. gik bort efter knap 71 år på tronen, havde hun regeret over et svimlende antal lande. Men i løbet af 1960'erne og 1970'erne begyndte antallet af undersåtter at svinde ind.

Da dronning Elizabeth 2. gik bort som 96-årig den 8. september 2022, havde hun siddet på den britiske trone i hele 70 år og 214 dage – den længste periode for en britisk regent nogensinde.

I løbet af de mange år varierede antallet af lande, som Elizabeth 2. regerede over, fordi flere stater kappede båndene til Storbritannien og blev republikker.

Samlet regerede Elizabeth 2. over hele 32 forskellige, suveræne stater, hvoraf 15 af dem stadigvæk havde Elizabeth 2. som øverste statsoverhoved ved hendes død.

Dronning Elizabeth 2.

Elizabeth 2. var dronning af Malawi fra 1964 til 1966, hvor landet blev en republik.

© National Archives of Malawi

Afrikanerne sagde farvel

Elizabeths regeringstid var præget af store omvæltninger, hvor det mægtige britiske imperium langsomt gik i opløsning.

Fra at være et globalt storrige skrumpede imperiet ind, i takt med at et større og større antal kolonier i Afrika og Caribien i 1960'erne og 1970'erne opnåede selvstændighed fra briterne.

De fleste af de nye afrikanske lande havde typisk Elizabeth 2. som monark i nogle få år efter deres selvstændighed, hvorefter de blev republikker med parlamentarisk styre.

På den måde mistede Elizabeth 2. sit herredømme over bl.a. Ghana, Nigeria, Uganda og Malawi.

Dronningens små undersåtter

Under sin regeringstid var Elizabeth 2. dronning for nogle af klodens mindste selvstændige stater – bl.a. østaten Tuvalu, som er omtrent 11 gange mindre end Langeland.

Flag Saint Kitts og Nevis
© SKopp

Saint Kitts og Nevis

Kolonisering: 1623 og 1628
Uafhængighed: 1983
Areal: 261 km2
Befolkningstal: Ca. 48.000

Briterne anlagde sukkerplantager i 1600-tallet, og sukkerrør udgør stadig grundlaget for øernes økonomi, der suppleres med turisme. Pga. den isolerede beliggenhed må landet importere mange basisvarer såsom elektronik og drikkevarer.

Antigua og Barbuda
© Dbenbenn

Antigua og Barbuda

Kolonisering: 1632 og 1678
Uafhængighed: 1981
Areal: 442 km2
Befolkningstal: Ca. 101.000

Spanierne og franskmændene var de første europæere til at kolonisere Antigua og Barbuda, men de forlod øerne igen, fordi de kun har små mængder ferskvand. I dag er øerne dybt afhængige af turisme, som udgør 80 pct. af landets BNP.

Flag Tuvalu
© Nightstallion

Tuvalu

Kolonisering: 1892 og 1916
Uafhængighed: 1978
Areal: 26 km2
Befolkningstal: Ca. 11.900

Tuvalu består af små atoller og øer og er en af verdens mindste stater. Landet er truet af stigninger i havniveauet, da dets højeste punkt er blot fem meter over havets overflade. Ifølge beregninger kan østaten derfor være ubeboelig i 2060.

Saint Vincent og Grenadinerne
© SKopp

Saint Vincent og Grenadinerne

Kolonisering: 1763
Uafhængighed: 1979
Areal: 389 km2
Befolkningstal: Ca. 104.000

Dyrkning af bananer udgør en vigtig hjørnesten i østatens økonomi, men i de senere år er turismen på Saint Vincent og Grenadinerne også begyndt at vokse – især efter at filmserien “Pirates of the Caribbean” blev optaget på øerne.

De eksotiske øer blev

I Caribien og Stillehavet var billedet anderledes. Her regerede Elizabeth 2. over en perlerække af småstater, som også blev selvstændige i løbet af 1970'erne.

Mens de afrikanske lande brød med Elizabeth 2., gik det anderledes med de små østater. Størstedelen af østaterne så en politisk og økonomisk fordel i at have dronningen af Storbritannien som regent, og de fleste af dem besluttede at forblive tro mod den britiske trone.

Den dag i dag har eksotiske østater som Salomonøerne, Tuvalu og Saint Lucia stadig den britiske regent – nu Charles 3. – som overhoved.