Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

louis xiv portrait

Hvordan lugtede Solkongen?

Lægerne på Ludvig 14.s tid mente, at varme bade var sygdomsspredende. Solkongen væltede sig derfor i alverdens parfumer og skiftede tøj flere gange om dagen.

Château de Versailles

Som de fleste andre i 1600- og 1700-tallet frygtede den franske Solkonge, Ludvig 14., varme bade.

Datidens anerkendte læger havde nemlig ganske rigtigt fundet ud af, at varmt vand åbnede porerne op.

Det mente de gjorde kroppen modtagelig for alle mulige former for sygdomme, som gemte sig i vandet, især når det ikke var i bevægelse.

Selv pesten skulle efter sigende have spredt sig på denne måde.

Solkongen blev alligevel opfattet som meget renlig, da han hver morgen tog et “tørt bad”, hvor tjenestefolk vaskede hans krop med såkaldt aqua vitae – ethanol, som bestod af omkring 90 pct. alkohol.

Kun hans ansigt fik en smule koldt vand. Den daglige vask hjalp dog ikke meget på Ludvig 14.s notorisk dårlige ånde og svedlugt.

Versailles’ forfærdelige stank er bl.a. blevet beskrevet af Voltaire. Slottet havde kun få toiletter til de omkring 4.000 mennesker, som boede der, og det var ikke unormalt, at fx tjenestefolk forrettede deres nødtørft i et afsides hjørne.

© Château de Versailles

For at komme sveden til livs skiftede han skjorter tre gange om dagen og var så besat af parfumer, at han blev kaldt “Den Søde Blomstrende”.

Han satte den kongelige parfumemager til at skabe nye dufte, så han havde én særlig til hver dag i ugen, og fik sit tøj renset i en blanding af bl.a. rosenvand, jasmin og musk.

I de sidste år af sit liv brugte Ludvig 14. dog kun parfumer baseret på appelsinblomst.

Nogle historikere mener, at hans overforbrug havde gjort ham allergisk over for mange af andre klassiske ingredienser i tidens parfumer.

Læs også:

Kongelige

Solkongens slot var en frygtelig svinesti

17 minutter
August den Stærke statue
Kongelige

Katolsk fyrste svigtede Gud for en kongekrone

24 minutter
Handel

Babusjka-dukken væltede Verdensudstillingen

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul