Allan Warren
Prins Charles

Hvorfor har den britiske kronprins titlen prins af Wales?

I over 700 år har den britiske kronprins siddet på den kongelige titel som prins af Wales – et faktum, som mange walisere i dag er dybt utilfredse med.

Den første britiske kronprins fik titlen “prins af Wales” i 1301. Siden da har det været en tradition, at de fremtidige konger af England – og senere Strobritannien – har båret titlen prins af Wales.

Traditionen tog sin begyndelse, da kong Edvard 1. af England erobrede Wales og fik henrettet den sidste indfødte prins af Wales, David 3., i 1283.

Derefter ændrede han Wales' grundlov, så kongeriget blev forvandlet til et fyrstendømme under engelsk overherredømme. Den ledige titel som prins tildelte han sønnen Edvard 2.

Knap 100 år senere forsøgte waliserne at tage titlen tilbage, da den adelige Owain Glyndŵr blev kronet til prins i år 1400.

Owain kastede sig ud i et oprør mod englænderne og fik kontrol over store dele af Wales. I 1409 blev han dog tvunget til at flygte op i de walisiske bjerge, hvorfra han fortsatte med at angribe englænderne, indtil han døde i 1416.

Prins Charles

Charles 3. måtte tilbringe over 64 år som prins af Wales, før han omsider blev konge af Storbritannien.

© Allan Warren

Waliserne vil afskaffe titlen som prins af Wales

Når en prins af Wales bliver kronet til konge, skal han formelt udnævne sin ældste søn som den nye prins af Wales. Det skete senest den 9. september 2022, hvor Charles 3. udnævnte sønnen William til prins af Wales.

Selvom titlen i over 700 år har tilhørt det engelske og senere det britiske kongehus, har mange walisere svært ved at affinde sig med, at en af deres kongelige titler endnu engang er gået til en englænder.

Efter udnævnelsen af William har næsten 40.000 walisere derfor skrevet under på, at de vil have titlen afskaffet. Derudover har byrådet i grevskabet Gwynedd besluttet at opfordre kongehuset til at ophæve af titlen.