LANDMARK MEDIA/Imageselect

Kulsort komedie er mere satirisk end sandfærdig

TV-serien “The Great” om Katarina den Store fordrejer historiske fakta til fordel for morbid humor, men fanger effektivt den vanvittige stemning ved det russiske hof.

Den tyske prinsesse Katarinas lyse hår blafrer i vinden, da hun gynger med sin veninde i 1761. Et stort smil breder sig over hendes læber, mens hun fortæller veninden, at hun snart rejser til Rusland for at gifte sig med kejser Peter 3. “Jeg har hørt, at de holder bjørne som kæledyr. Måske får jeg også én”, siger hun og griner.

Latteren forstummer dog, da hun møder sin kommende ægtemand i Skt. Petersborg. “Brylluppet finder sted kl. 19.00. Nu må jeg tilbage til mine ludere”, siger Peter efter at have taget et hurtigt øjemål af sin nye kone – og fortalt hende, at hun lugter. Kort efter stikker ærkebiskoppen to fingre op i Katarinas skede for at sikre sig, at hun stadig er jomfru. Som ønsket får Katarina snart en kælebjørn i gave, men lykken er kort, da Peter skyder bjørnen i fuldskab.

Hendes håb om at påvirke kejseren til at modernisere Rusland med oplysningstidens tanker lider hurtigt samme skæbne som bjørnen. Hvis Katarina skal ændre noget, må hun gøre det selv, og snart planlægger hun et vovet statskup sammen med utilfredse medlemmer af kejserens inderkreds.

VIDEO: Se traileren til “The Great”

Tronraner tager kontrollen

TV-serien “The Great”, der kan ses på HBO Max, indleder hvert afsnit med teksten “En til tider sand historie”. Og der bliver da også pyntet gevaldigt på fakta undervejs. Virkelighedens Katarina var gift med Peter 3. i 17 år, før han blev kejser i 1762 og detroniseret et halvt år senere. I serien sidder han allerede på magten, da hun møder ham.

Skildringen af kejseren som krigsliderlig og Katarina den Store som pacifist er også decideret forkert. Peter 3. øgede ikke landets militære indsats, men afsluttede derimod Ruslands krig mod Preussen. Beslutningen blev mødt med foragt af den militære elite og fik hæren over på tronraneren Katarinas side. Da kejserinden kom til magten, førte hun en lang række succesfulde krige, som sikrede Rusland kontrol over Krimhalvøen, Ukraine og dele af Polen.

Peter 3. drak som et hul i jorden

© LANDMARK MEDIA/Imageselect

Serien: Peter 3. er en skiderik

Peter 3. fremstilles som en inkompetent sociopat. Ud over sine elskerinder bruger han tiden på at drikke sig sanseløst beruset og strø om sig med dødstrusler og elendige vittigheder.

© Lucas Conrad Pfandzelt/Hermitage Museum

Fakta: Kejseren var alkoholiseret og upopulær

Zaren var ikke så sadistisk, som serien gør ham, men hans hang til flasken er velkendt. Han var desuden upopulær, fordi han holdt fast i sine tyske aner og ikke kunne tale russisk.

Der skal med andre ord spejdes langt efter en historisk korrekt gennemgang af de begivenheder, der førte til Peter 3.s fald og Katarinas den Stores opstigen. Til gengæld leverer serien en vellykket omgang politisk satire, der er lige så morsom, som den er morbid.

Afhuggede hoveder ved middagsbordet, bestialske barnemord, nekrofili og dyremishandling er blot nogle af de absurde optrin, der bliver sat i scene. Noget er fri fantasi, andet har grobund i historien, men det hele er serveret med så meget humoristisk overskud, at det er umuligt ikke at grine gennem al gruen.

Ved at vægte farce højere end fakta udstiller “The Great” absurditeterne i et autokratisk styre og minder os om, at al magt korrumperer – og total magt korrumperer totalt. En sandhed, som desværre er lige så aktuel i nutidens Rusland, som den var det for et kvart århundrede siden.

Serieskaberen Tony McNamara prøvede tidligere kræfter med den historiske komedie, da han i 2018 instruerede “The Favorite” om dronning Anne af Storbritannien. I “The Great” fremstiller han Peter 3. som en sexgal sociopat med et gigantisk selvbedrag, der kun tænker på, hvornår han kan få sin næste udløsning. Og ifølge Katarina den Store selv er portrættet ikke helt ved siden af.

I sin dagbog skrev kejserinden bl.a., at Peter drak som et hul i jorden, havde adskillige elskerinder og var hadet af både den russiske befolkning og størstedelen af den politiske elite. “Alle hans handlinger tangerede til det sindssyge”, skrev Katarina.

Alt tyder på, at virkelighedens Peter 3. var for selvoptaget og naiv til at gennemskue sin kones lyssky planer om at indtage den russiske trone. Som rivalen Frederik den Store senere beskrev det ublodige kup: “Den russiske kejser tillod sig at blive detroniseret som et barn, der blev sendt på hovedet i seng”.

Satire vægtes over fakta

Som en faktuel gennemgang af Peter 3.s korte og katastrofale regeringstid i Rusland og Katarina den Stores snedige statskup fejler “The Great”. Men det er heller ikke seriens ærinde at være en sandfærdig historietime.

Den forsøger i stedet at servere kulsort satire om en korrupt og privilegieblind magtelite uden føling med folket. Og for den indsats fortjener serien et 12-tal.

Tre ud af seks stjerner